Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Τα καλύτερα βότανα για τους πόνους της φλεγμονής


Τα καλύτερα βότανα για τους πόνους της φλεγμονής
Αντιφλεγμονώδη βότανα για τους πόνους
Η χρόνια φλεγμονή είναι η πρωταρχική αιτία για κάθε ασθένεια, όπως η αρθρίτιδα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η νόσος του Chron, η ελκώδης κολίτιδα, οι αυτοάνοσες νόσοι, το άσθμα, η ακμή, ο διαβήτης, ο καρκίνος, η καρδιακή νόσος, η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Κάνοντας μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας και χρησιμοποιώντας αντιφλεγμονώδη βότανα, και σταματώντας τα τρόφιμα που προκαλούν φλεγμονή, όπως η γλουτένη, το κρέας, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, η ραφιναρισμένη ζάχαρη και η μαργαρίνη, θα έχετε λιγότερο πόνο, θα αποκτήσετε περισσότερη ενέργεια και θα βελτιωθεί η διαθέσή σας.


Αντιφλεγμονώδη βότανα για τους πόνους
1. Κουρκουμίνη
Δόση: 10 εκατοστά ρίζα κουρκουμά ή 1 κουταλιά της σούπας σκόνη κουρκούμη.
Το Turmeric είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά αντιφλεγμονώδη βότανα. Η κουρκουμίνη (το δραστικό συστατικό του κουρκουμά) ενεργεί εξολοθρεύοντας τις ελευθέρες ρίζες οξυγόνου στο σώμα που προκαλούν φλεγμονή. Χρησιμοποιείται ως ένα φάρμακο για φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως η αρθρίτιδα, η οστεοαρθρίτιδα, και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η έρευνα έδειξε ότι η κουρκούμη  είναι τόσο αποτελεσματική όσο τα δημοφιλή φαρμακευτικά αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη και η υδροκορτιζόνη.
2. Cilantro ή κινέζικο αγριοσέληνο (coriandrum sativum)
Δόση: 1 ματσάκι
Αυτό το φαρμακευτικό βότανο βοηθά στην πέψη και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.Είναι μία από τις καλύτερες πηγές χλωροφύλλης, η οποία αναστέλλει την έκφραση της φλεγμονής και του TNF-α γονιδίου (μία προφλεγμονώδης κυτοκίνη). Το Cilantro είναι επίσης καλό για την εξισορρόπηση των ορμονών και απαλάσσει το σώμα από τα βαρέα μέταλλα.
3. Μαϊντανός
Δόση: 1 ματσάκι
Ο μαϊντανός περιέχει έως και 54% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Δόσης σε βιταμίνη C σε μόλις 1/2 φλιτζάνι! Η βιταμίνη C είναι ένας ισχυρός αντιφλεγμονώδης παράγοντας και παρέχει ανακούφιση σε άτομα που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδή αρθρίτιδα. Περιέχει, επίσης, ένα πτητικό έλαιο, την ευγενόλη, η οποία έχει δειχθεί σε μελέτες ότι έχει  ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
4. Τζίντζερ
Δόση: 10 εκατοστά φρέσκια ρίζα τζίντζερ ή 1 κουταλιά της σούπας ακατέργαστη σκόνη τζίντζερ
Η πιπερόριζα είναι ένα εξαιρετικό αντιφλεγμονώδες. Περιέχει συστατικά που ονομάζονται τζιντζερόλες που εξoυδετρώνουν τις ελεύθερες ρίζες και αναστέλλουν την προστασία της παραγωγής νιτρικού οξειδίου (που κανονικά σχηματίζουν  βλαβερές ελεύθερες ρίζες που προκαλούν τη φλεγμονώδη απόκριση). Σε μια μελέτη που διεξήχθη σε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, εκείνοι που έλαβαν εκχύλισμα τζίντζερ ανέφεραν σημαντικά λιγότερο πόνο στο γόνατο σε σύγκριση με τους ασθενείς που έλαβαν εικονικό φάρμακο.
5. Βασιλικός
Δόση: 1/4 φλιτζάνι φρέσκο ​​βασιλικό
Ένα άλλο βότανο με την ένωση ευγενόλη, ο βασιλικός προσφέρει μεγάλη ανακούφιση του πόνου. Η ευγενόλη δρα αναστέλλοντας τη δράση ενός ενζύμου του οργανισμού που ονομάζεται κυκλοοξυγενάση (COX). Αυτό το ίδιο ένζυμο αναστέλλεται από φάρμακα, όπως η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη. Η ευγενόλη στο βασιλικό είναι μια καλή θεραπεία για τους ανθρώπους που πάσχουν από φλεγμονώδεις καταστάσεις του εντέρου ή αρθρίτιδα.
6. Ρίγανη
Δόση: 1 κουταλιά της σούπας φρέσκια ρίγανη
Αυτό το βότανο περιέχει βήτα-καρυοφυλλίνη (E-BCP), μια ουσία που σταματά τη φλεγμονή στο σώμα και μπορεί να είναι χρήσιμη για την οστεοπόρωση, τη νόσο του Chron, και την αθηροσκλήρωση. Μπορεί να έχετε ακούσει για το έλαιο της ρίγανης ότι μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά για να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου που σχετίζεται με τους μώλωπες, τα διαστρέμματα, το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα ή την τενοντίτιδα.
7. Κανέλα
Δόση: 2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα σε σκόνη
Η κανέλα έχει μελετηθεί εκτενώς για τα αντιφλεγμονώδη οφέλη της. Αυξάνει  την έκφραση της τριστετραπολίνης, μιας αντιφλεγμονώδους πρωτεΐνης που αποτελεί πιθανό θεραπευτικό στόχο για την θεραπεία των φλεγμονωδών ασθενειών. Μπορεί να προστεθεί σε smoothies με μπανάνες, και τζίντζερ.
8. Γαρίφαλα
Δόση: 1 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλα
Τα γαρίφαλα περιέχουν, επίσης, πολύ ευγενόλη, και οι μελέτες έχουν βρει ότι αυτό μπαχαρικό αναστέλλει το ένζυμο 5-λιποξυγενάση, που είναι το ένζυμο κλειδί στην βιοσυνθετική οδό των λευκοτριενίων (φλεγμονωδών μεσολαβητών που εμπλέκονται στην παθοφυσιολογία των αλλεργικών και φλεγμονωδών διαταραχών, όπως η αρθρίτιδα, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, η ψωρίαση, και η αλλεργική ρινίτιδα). Αλέστε τα γαρίφαλα σε ένα μύλο του καφέ, και στη συνέχεια προσθέστε το σε smoothies ή σε πίτες κολοκύθας.
9. Άνηθος
Δόση: 1 ματσάκι
Εκτός το ότι περιέχει πολύ ασβέστιο, ο άνηθος είναι  αντιφλεγμονώδης. Ο άνηθος αναστέλλει την απελευθέρωση κυτοκινών από τα λευκοκύτταρα του αίματος (μόρια που προκαλούν φλεγμονή). Ο άνηθος θεωρείται, επίσης, χημειοπροστατευτικό τρόφιμο, καθώς βοηθά στην εξουδετέρωση καρκινογόνων ουσιών από το περιβάλλον και την τροφή μας.
10. Φασκόμηλο
Δόση: 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο ​​φασκόμηλο
Το φασκόμηλο περιέχει ένα ενεργό συστατικό που ονομάζεται ροσμαρινικό οξύ, το οποίο βρίσκεται στο δενδρολίβανο. Το ροσμαρινικό οξύ αναστέλλει τη φλεγμονώδη απόκριση, μεταβάλλοντας τις συγκεντρώσεις των φλεγμονωδών  μηνυμάτων των μορίων, όπως το λευκοτριένιο Β4. Το φασκόμηλο είναι ένα πολύ καλό καρύκευμα για τα άτομα που πάσχουν από φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως η αρθρίτιδα, το βρογχικό άσθμα, και η αθηροσκλήρωση.
11. Ρόκα
Δόση: 4 φλιτζάνια φρέσκια ρόκα
Η ρόκα περιέχει ειδικές χημικές ενώσεις που ονομάζονται ισοθειοκυανικά και ινδόλη-3-καρβινόλη, που διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές και αντιπολλαπλασιαστικές ιδιότητες. Και οι δύο αυτές χημικές ενώσεις καταστέλλουν την παραγωγή φλεγμονωδών μεσολαβητών, και μειώνουν τους πόνους που συνδέονται με τη χρόνια φλεγμονή.  Να βάζετε πάντα ρόκα στις σαλάτες σας.
12. Μπαχάρι
Δόση: 2 κουταλάκια του γλυκού φρέσκο ​​μπαχάρι
Η πιο σημαντική χημική ένωση στο μπαχάρι δεν είναι άλλη από την ευγενόλη. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως η ευγενόλη έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Έχει μία ανασταλτική δράση στην παραγωγή της COX-2 (φλεγμονώδης δείκτης), καθώς και στην ενεργοποίηση της οδού ΝΡ-ΚΒ, που είναι χαρακτηριστική για τη φλεγμονή.
13. Τριγωνέλλα
Δόση: 2 κουταλάκια του γλυκού εδάφους μοσχοσίταρο
Το Fenugreek, εκτός από καταπληκτική γεύση που δίνει στις σάλτσες και στα ντιπ, έχει αντιοξειδωτική δράση, η οποία ανακουφίζει τη φλεγμονής  που σχετίζεται με το δέρμα. Συμβάλλει, επίσης, στη μείωση του σακχάρου του αίματος σε διαβητικούς.
14. Δυόσμος ή μέντα
Δόση: 1/ 4-1/2 φλιτζάνι φρέσκο ​​δυόσμο
Ο δυόσμος εκτός από το να είναι πολύ καλός για την πέψη, κάνει θαύματα για την ανακούφιση της φλεγμονής. Ένα φλιτζάνι τσάι μέντας ή δυόσμου είναι τόσο αποτελεσματικό όσο μια ασπιρίνη για την ανακούφιση του πόνου, σύμφωνα με τους επιστήμονες.Ο δυόσμος είναι, επίσης, καλός για την  ψύξη, και λειτουργεί πολύ καλά τοπικά για μώλωπες, οιδήματα ή διαστρέμματα.
15. Δενδρολίβανο
Δόση: 1-2 κουτ. φρέσκο ​​δεντρολίβανο
Παρά το γεγονός ότι το δεντρολίβανο δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο η κουρκούμη και το τζίντζερ, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του πόνου! Η δραστική ένωση στο δενδρολίβανο ονομάζεται καρνοσόλη και βοηθά σε καταστάσεις που σχετίζονται με τη φλεγμονή και τον καρκίνο. Καταστέλλει την παραγωγή νιτρικού οξειδίου (που παράγεται κατά τη διάρκεια της φλεγμονής) αναστέλλοντας την πυρηνική ενεργοποίηση του παράγοντα-kB, παρέχοντας έτσι τις ευεργετικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.

ΠΗΓΗ http://emedi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου