Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Παράλυτος κατάφερε να περπατήσει χάρη σε νέα μέθοδο μεταμόσχευσης κυττάρων


ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΗ ΡΙΝΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΠΑΡΑΛΥΣΗ, ΝΩΤΙΑΙΟΣ ΜΥΕΛΟΣΟ 40χρονος Darek Fidyka κατάφερε να περπατήσει ξανά μετά από δύο χρόνια χάρη σε μια νέα πρωτοποριακή θεραπεία που περιελάμβανε τη μεταμόσχευση κυττάρων από τη ρινική του κοιλότητα στο νωτιαίο μυελό.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, ο  ασθενής παρέλυσε από τη μέση και κάτω όταν δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι το 2010. Σήμερα, μπορεί να περπατά με ελάχιστη υποστήριξη.
Η πρωτοπόρος θεραπεία εφαρμόστηκε από ομάδα Πολωνών χειρουργών σε συνεργασία με Βρετανούς επιστήμονες. Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας ήταν ο καθηγητής Geoff Raisman από το Ινστιτούτο Νευρολογίας του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου. Οι επιστήμονες αφαίρεσαν έναν εκ των οσφρητικών βολβών μετά από δύο πολύπλοκα χειρουργεία. Στη συνέχεια, καλλιέργησαν τα οσφρητικά κύτταρα στο εργαστήριο. Δύο εβδομάδες μετά, τα οσφρητικά κύτταρα μεταμοσχεύθηκαν στο νωτιαίο μυελό του ασθενούς, ο οποίος παρουσίαζε ολική ρήξη. Οι γιατροί χορήγησαν περίπου 100 ενέσεις οσφρητικών κυττάρων ακριβώς επάνω και κάτω από το σημείο του τραυματισμού. Παράλληλα, νευρικός ιστός από τον αστράγαλο του ασθενούς μεταμοσχεύθηκε στο νωτιαίο μυελό.
Τα οσφρητικά κύτταρα που παράγουν μυελίνη (olfactory ensheathing cells - OECs), ελέγχουν την αίσθηση της όσφρησης και βοηθούν τα νεύρα στο εσωτερικό της μύτης μας να ανανεώνονται συνεχώς. Όπως τονίζουν οι ερευνητές η αναγέννηση των κυττάρων του νωτιαίου μυελού έγινε μέσω των μεταμοσχευμένων κυττάρων τα οποία "πυροδότησαν" τη διαδικασία. Παράλληλα, η χρήση κυττάρων από το σώμα του ασθενούς μείωσε σημαντικά τις πιθανότητες απόρριψής τους καθώς και την εκτεταμένη χρήση φαρμάκων για την πρόληψη της απόρριψης.

Ο νευροχειρουργός Pawel Tabakow, επικεφαλής των Πολωνών ερευνητών, δήλωσε  χαρακτηριστικά: «Είναι εκπληκτικό να βλέπουμε πως η αναγέννηση του νωτιαίου μυελού, κάτι το οποίο θεωρούνταν αδύνατο εδώ και πολλά χρόνια, γίνεται πλέον πραγματικότητα». Η πρωτοποριακή μέθοδος δημοσιεύτηκε και παρουσιάζεται αναλυτικά στην επιστημονική επιθεώρηση Cell Transplantation.

http://www.iatronea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου