Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ Ο ΑΛΒΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ «Δεν γίναμε άγγελοι, αλλά θέλουμε να 'μαστε Ευρωπαίοι»

Αποφασισμένος να μην επιτρέψει στα πρόσφατα, δυσάρεστα γεγονότα με τη Σερβία να εκτροχιάσουν την ιστορική προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Βελιγράδι στις 22 Οκτωβρίου, την πρώτη έπειτα από 70 χρόνια, δηλώνει ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα.
Η ένταση πάντως ανάμεσα στους δύο λαούς και τις κυβερνήσεις τους κλιμακώνεται μετά και τις συνεχιζόμενες επιθέσεις σε καταστήματα Αλβανών σε πόλεις της σερβικής επικράτειας, αποτέλεσμα της στάσης των δύο πλευρών.

«Δεν πρέπει να παρασυρθούμε από αυτού του είδους την πολιτική του παρελθόντος και το μίσος του παρελθόντος. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε από κάτι που συνέβη σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Είμαι απολύτως αποφασισμένος να προχωρήσω» δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός, εκφράζοντας την απογοήτευσή του για τα σχόλια Σέρβων κυβερνητικών αξιωματούχων ότι το εν λόγω περιστατικό είναι η απόδειξη ότι «η Αλβανία δεν είναι αρκετά ώριμη για να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή κοινότητα».
Αναφερόμενος στον ποδοσφαιρικό αγώνα, ο Ράμα ισχυρίστηκε ότι η Αλβανία δεν έστειλε οπαδούς σε μια προσπάθεια να αποτραπούν οι βιαιότητες, υποστηρίζοντας ότι οι 45 Αλβανοί αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και ο αδερφός του, υπεβλήθησαν σε προσεκτική ερευνα από τις σερβικές αρχές.
«Δεν βλέπω πώς κάποιος θα μπορούσε να φέρει ένα ιπτάμενο αντικείμενο ή μια σημαία, τη στιγμή που δεν επιτράπηκε να εισαχθούν στο στάδιο ούτε τα φουλάρια με αλβανικά σύμβολα. Είναι σαφές ότι το ιπτάμενο αντικείμενο ήρθε από το εξωτερικό του σταδίου» υποστήριξε.
Επιπλέον, σχολίασε αρνητικά τη στάση των μέσων ενημέρωσης, τα οποία, όπως είπε, υποβάθμισαν τις περιγραφές τους για το περισταστικό και τις κραυγές του πλήθους που απειλούσε με θάνατο τους Αλβανούς εκτοξεύοντας εθνικιστικές ύβρεις.
«Δεν θα απαντήσουμε με τον ίδιο παλιό τρόπο που χαρακτήριζε μια περιοχή που έχει τόσο υποφέρει από αυτό, μια περιοχή που εν τέλει βρήκε την ειρήνη. Βρισκόμαστε σε ειρήνη όχι γιατί γίναμε άγγελοι, αλλά διότι είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ευρώπη είναι ο προορισμός μας και θέλουμε να είμαστε με το μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας» κατέληξε ο Ράμα.
Η σερβική πλευρά, πάντως, παραμένει στο σκληρό διάβημα που απέστειλε στον Αλβανό πρέσβη στο Βελιγράδι, στο οποίο κάνει λόγο για «προσεκτικά σχεδιασμένες ενέργειες οι οποίες είναι επιζήμιες για την προσπάθεια ανοικοδόμησης σχέσεων που βασίζονται στην εμπιστοσύνη και τη συνεργασία στην περιοχή».
Στο μεταξύ, η επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Βελιγράδι κρίθηκε απόλυτα επιτυχής λόγω των πολλών και σημαντικών συμφωνιών που υπεγράφησαν για την πώληση αγροτικών προϊόντων από τη Σερβία στη Ρωσία, αλλά και της συμβολικής της αξίας σε μια εποχή «που οι διεθνείς σχέσεις είναι αρκετά τεταμένες», όπως υποστήριξε ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημόνων Πρέντραγκ Σίμιτς. 

πηγη http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=452766

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου