Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Η μελισσοκομία στο προϊστορικό Αιγαίο


Ανακοίνωση του Χαράλαμπου Β. Χαρίση

Ορισμένα από τα συμπεράσματα που προέκυψαν μετά από πολύχρονη έρευνα βασισμένη σε μια νέα ερμηνευτική προσέγγιση παραστάσεων προερχομένων από χρυσά δακτυλίδια και σφραγιδόλιθους της Μινωικής και Μυκηναϊκής εποχής θα παρουσιάσει σε Διεθνές Συμπόσιο Μελισσοκομίας ο Χαράλαμπος Β. Χαρίσης, Αναπληρωτής Καθηγητής Χειρουργικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Όπως θα αναφέρει ο κ. Χαρίσης: «Τα συμπεράσματα αυτά επιχειρούν να ανατρέψουν τις καθιερωμένες θεωρίες για το περιεχόμενο των απεικονίσεων αυτών και αντί για θρησκευτικές παραστάσεις αναγνωρίζονται  σε αυτές μελισσοκομικές παραστάσεις του προϊστορικού Αιγαίου. Σε συνδυασμό με την ταυτοποίηση κάποιων μινωικών αγγείων από την Κνωσό (από το λεγόμενο “δωμάτιο της λατρείας του φιδιού”) με μελισσοκομικά αντί για λατρευτικά σκεύη διαπιστώνεται η μεγάλη ανάπτυξη της μελισσοκομίας την εποχή εκείνη αλλά και η διατήρηση και συνέχεια των προϊστορικών μελισσοκομικών πρακτικών μέχρι τα νεότερα χρόνια, στον Ελλαδικό χώρο».
Η ανακοίνωση έχει τίτλο «Η μελισσοκομία στο προϊστορικό Αιγαίο» και θα παρουσιαστεί σε Συμπόσιο με θέμα «Η Μελισσοκομία στη Μεσόγειο από την αρχαιότητα έως και σήμερα: ιστορικά ευρήματα και επίκαιρα θέματα», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο, στις 9-11 Οκτωβρίου 2014.


Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έρευνα του κ. Χαρίση: Haralampos V. Harissis / Anastasios V. Harissis, Apiculture in the prehistoric Aegean: Minoan and Mycenaean symbols revisited, British Archaeological Reports, Hedges, Oxford 2009.

http://www.archaiologia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου