Παπαδογιάννης Γιάννης
H άνοδος των δεικτών στα διεθνή χρηµατιστήρια περνάει και στη φυσική αγορά για το σκληρό σιτάρι, µε τις τιµές παραγωγού να βρίσκονται στα 29 µε 30 λεπτά το κιλό, ενώ ακούγεται πως θα φορτωθεί πλοίο στα 300 ευρώ ο τόνος FOB, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.
Στην ελληνική αγορά, κατόπιν της ανόδου των χρηµατιστηρίων φαίνεται να δραστηριοποιείται η αγορά στον τοµέα της εξαγωγής στο σκληρό σιτάρι. Η τιµή που κυκλοφορεί στην αγορά για Ιταλία είναι στα 300 ευρώ ο τόνος FOB για υαλώδη 50%. Για τις καλές ποιότητες οι τιµές είναι υψηλότερες κατά 10-20 ευρώ ο τόνος, αλλά οι αγοραστές είναι διστακτικοί πλην ορισµένων τοπικών εξαιρέσεων.
Η άνοδος έχει περάσει και στις τιµές παραγωγού, οι οποίες από τα 29 λεπτά το κιλό φλερτάρουν µε τα 30 λεπτά.
Στη λίστα της Φότζια τα σκληρά στάρια συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία ιδιαίτερα για τα πολύ ποιοτικά. Τα καλής ποιότητας (ειδικό βάρος 80 kg/hl, πρωτεΐνη 12%, υαλώδη 80%) κυµαίνονται στα 325 µε 330 ευρώ ο τόνος παράδοση σε ιταλικό λιµάνι, ενώ η αµέσως επόµενη ποιότητα στα 310 µε 315 ευρώ ο τόνος. Στο Μιλάνο οι επίσης τιµές ενισχύθηκαν κατά 10 ευρώ ο τόνος, στα 313-321 ευρώ για τις καλές ποιότητες. Στη Γαλλία οι τιµές έχουν σκαρφαλώσει στα 370-380 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε γαλλικό λιµάνι, αποδεικνύοντας τη φετινή στενότητα.
Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο σταθεροποιητική είναι η τάση των τιµών µετά από την προσπάθεια ανάκαµψης. Κάποιες καθυστερήσεις στη σοδειά δηµητριακών δηµιουργούν ευκαιρίες ανόδου, αλλά µε τις µεγάλες σοδειές να έρχονται τα περιθώρια ανόδου είναι λιγοστά. Τουλάχιστον, όπως φαίνεται τα φετινά χαµηλά τα έχουµε δει και εφόσον δεν έχουµε δυσάρεστες εκπλήξεις στα χρηµατιστήρια, λογικά µπορούµε να ισχυριστούµε ότι η αγορά έχει προεξοφλήσει την πληθώρα δηµητριακών.
Παράλληλα τα αµερικανικά σιτάρια δυσκολεύονται να ανταγωνιστούν τα ευρωπαϊκά, και όποια άνοδος θα χειροτερέψει την εξαγωγική προοπτική. Τα γαλλικά µαλακά στάρια ακολούθησαν παρόµοια πορεία µε το Σικάγο και τα συµβόλαια Νοεµβρίου βρίσκονται στα 158 ευρώ ο τόνος, µε την πτώση του ευρώ να δίνει πλεονέκτηµα στα ευρωπαϊκά.
Η άνοδος έχει περάσει και στις τιµές παραγωγού, οι οποίες από τα 29 λεπτά το κιλό φλερτάρουν µε τα 30 λεπτά.
Στη λίστα της Φότζια τα σκληρά στάρια συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία ιδιαίτερα για τα πολύ ποιοτικά. Τα καλής ποιότητας (ειδικό βάρος 80 kg/hl, πρωτεΐνη 12%, υαλώδη 80%) κυµαίνονται στα 325 µε 330 ευρώ ο τόνος παράδοση σε ιταλικό λιµάνι, ενώ η αµέσως επόµενη ποιότητα στα 310 µε 315 ευρώ ο τόνος. Στο Μιλάνο οι επίσης τιµές ενισχύθηκαν κατά 10 ευρώ ο τόνος, στα 313-321 ευρώ για τις καλές ποιότητες. Στη Γαλλία οι τιµές έχουν σκαρφαλώσει στα 370-380 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε γαλλικό λιµάνι, αποδεικνύοντας τη φετινή στενότητα.
Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο σταθεροποιητική είναι η τάση των τιµών µετά από την προσπάθεια ανάκαµψης. Κάποιες καθυστερήσεις στη σοδειά δηµητριακών δηµιουργούν ευκαιρίες ανόδου, αλλά µε τις µεγάλες σοδειές να έρχονται τα περιθώρια ανόδου είναι λιγοστά. Τουλάχιστον, όπως φαίνεται τα φετινά χαµηλά τα έχουµε δει και εφόσον δεν έχουµε δυσάρεστες εκπλήξεις στα χρηµατιστήρια, λογικά µπορούµε να ισχυριστούµε ότι η αγορά έχει προεξοφλήσει την πληθώρα δηµητριακών.
Παράλληλα τα αµερικανικά σιτάρια δυσκολεύονται να ανταγωνιστούν τα ευρωπαϊκά, και όποια άνοδος θα χειροτερέψει την εξαγωγική προοπτική. Τα γαλλικά µαλακά στάρια ακολούθησαν παρόµοια πορεία µε το Σικάγο και τα συµβόλαια Νοεµβρίου βρίσκονται στα 158 ευρώ ο τόνος, µε την πτώση του ευρώ να δίνει πλεονέκτηµα στα ευρωπαϊκά.
ΠΗΓΗ http://www.agronews.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου