Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Γιατί «δάκρυσαν» οι αρχαιολόγοι στην Αμφίπολη

Γιατί «δάκρυσαν» οι αρχαιολόγοι στην Αμφίπολη
Η ανασκαφή στον τύμβο Καστά σε όλες της τις φάσεις προκαλεί ιδιαίτερα έντονα συναισθήματα.

Οι αρχαιολόγοι που βρίσκονται στην ανασκαφή βιώνουν πιο ιδιαίτερες στιγμές καθώς βλέπουν από κοντά όλα όσα φέρνει στο φως η  αρχαιολογική σκαπάνη.

Ωστόσο την Τρίτη βίωσαν μια σκηνή πέρα για πέρα μαγική.

Αφού είχαν βρει το κεφάλι της ανατολίκης Σφίγγας σε απόσταση 12 μέτρων από την κεντρική είσοδο του τάφου και συγκεκριμένα στον τρίτο θάλαμο του τύμβου και ενώ το έβγαλαν έξω με σκοπό να το πάνε στο μουσείο της Αμφίπολης αποφάσισαν, σύμφωνα με πληροφορίες, να κάνουν ένα πείραμα.

Οι αρχαιολόγοι τοποθέτησαν το κεφάλι επάνω στο σώμα της ανατολικής σφίγγας. Τότε διαπίστωσαν ότι «κούμπωνε» στο σώμα απόλυτα και ταιριαστά.

Και κάπως έτσι, έγιναν μάρτυρες μιας  συγκλονιστικής στιγμής που τους έκανε να «δακρύσουν» αφού μετά από 2.300 χρόνια περίπου το γλυπτό επαινέθηκε και είχαν τη δυνατότητα να έχουν μπροστά τους την εικόνα εκείνη που είχαν και όσοι, στην αρχαιότητα, ήταν μάρτυρες στην ολοκλήρωση της κατασκευής του μνημείου και φυσικά στην τελετή ταφής του νεκρού, ενδεχομένως και για λίγα χρόνια μετά, αν αποδειχθεί ότι η επίχωση έγινε σε χρόνους κατοπινούς της ταφής.

To χρονικό της εύρεσης
Ηταν γύρω στις 17:30 της Τρίτης, την ώρα που  τα περισσότερα μέλη της ανασκαφικής ομάδας που εργάζονται στον τύμβο Καστά είχαν αποχωρήσει και τα φώτα είχαν κλείσει, όταν ένας από τους αρχαιολόγους, λίγο πριν φύγει, διέκρινε ανάμεσα στα χώματα του τρίτου θαλάμου ένα... άγαλμα.

Αμέσως σήμανε συναγερμός από τη Λίνα Μενδώνη, που ήταν παρούσα στο σημείο της ανασκαφής, η ανασκαφική ομάδα επέστρεψε στον τύμβο Καστά και λίγο αργότερα όλοι μαζί μαγεμένοι, αφαιρώντας προσεκτικά το χώμα που υπήρχε γύρω του, αντίκρισαν το κεφάλι της Σφίγγας, το νέο εύρημα της Αμφίπολης που ξάφνιασε και προκάλεσε νέα κύματα συγκίνησης.
ΠΗΓΗ http://www.briefingnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου