Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014

Ένα βήμα πριν την είσοδο στον τέταρτο θάλαμο της Αμφίπολης οι αρχαιολόγοι


(Αναδημοσίευση ΑΠΌ ΤΟ  www.capital.gr )

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι ανασκαφές στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης από την Κατερίνα Περιστέρη και τους συνεργάτες της, ενώ δεν αποκλείεται την Κυριακή να υπάρξουν νέες ανακοινώσεις.



Η διαδικασία της αφαίρεσης του μεγάλου όγκου χώματος που εμποδίζει την πρόσβαση στον τρίτο θάλαμο αποδεικνύεται αρκετά χρονοβόρα, ωστόσο είναι αυτή που θα επιτρέψει να διαπιστωθεί εαν η κατασκευή στο δάπεδο του θαλάμου είναι τελικά σκάλα (στριφογυριστή) η οποία και οδηγεί στον τέταρτο χώρο του ταφικού κτίσματος της Αμφίπολης.

Μέσα στις επόμενες μέρες πάντως η αποχωμάτωση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί, οπότε οι αρχαιολόγοι θα είναι σε θέση να καταλήξουν σε οριστικά συμπεράσμα.

Σε βράχο «σκαλίστηκε» ο 4ος Θάλαμος  

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ σημειωθεί Ότι ΟΙ γεωλόγοι πιστεύουν Πως - για λόγους στατικότητας - ο τέταρτος θάλαμος θα πρέπει να έχει κατασκευαστεί σε φυσικό βράχο, στον οποίο έχει σκαφτεί ακόμα και η οροφή του, ενώ δίνουν αρκετές πιθανότητες στην άποψη που αναφέρει ότι από το συγκεκριμένο σημείο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το μνημείο.

Ψάχνουν απαντήσεις ΣΤΗΝ Ελβετία  

Πάντως, δείγμα από χώμα και άμμο, από τις αποχωματώσεις του τρίτου θαλάμου, πριν ο τάφος προχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο, έχει σταλεί ήδη σε ειδικά εργαστήρια της Ελβετίας, ώστε να γίνει ακριβέστερη εκτίμηση της χρονολόγησης του τάφου. Τα πρώτα αποτελέσματα από τους Ελβετούς πραγματογνώμονες αναμένονται σε 1-2 μήνες.

ΠΗΓΗ  http://www.topontiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου