Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Ήρθαν κάτι… «βιομηχάνοι», …για να πάρουν το Κομπάνι!



 
Χθες, Δευτέρα, οι Αμερικανοί έριξαν από αέρος βοήθεια στους Κούρδους του Ιράκ. Βοήθεια που προοριζόταν για τους μαχητές του Κομπάνι οι οποίοι συνεχίζουν να αντιστέκονται στις επιθέσεις των τζιχαντιστών. Ωστόσο κάποιοι φαίνεται ότι κερδίζουν – όπως πάντα – από τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους...  


Από τον Γιώργο Τραπεζιώτη

«Ποιος κερδίζει τον πόλεμο (κατά του Ισλαμικού Κράτους);», ήταν το ερώτημα που έθετε χθες ο διάσημος βετεράνος ανταποκριτής της εφημερίδας «Independent» στη Μέση Ανατολή, Ρόμπερτ Φισκ. Και σημείωνε πως «πρέπει να πούμε την αλήθεια», αλλά «και να συγχαρούμε τα διάσημα όπλα και τους κατασκευαστές τους!».

Ο Βρετανός δημοσιογράφος υπογράμμιζε με στοιχεία, αυτό που είναι δεδομένο σε κάθε πολεμική σύγκρουση. Πως οι εταιρείες της πολεμικής βιομηχανίας είναι, ανεξαρτήτως της έκβασης του πολέμου, οι μεγάλοι κερδισμένοι. Εν προκειμένω, σύμφωνα με στοιχεία του Γαλλικού Πρακτορείου ειδήσεων (AFP), οι μετοχές της Lockheed Martin, κατασκευάστριας των πυραύλων Hellfire, ανέβηκαν κατά 9,3% τους τελευταίους τρεις μήνες. Οι μετοχές της Raython (η οποία με την έναρξη του πολέμου κέρδισε συμβόλαιο 251.000.000 δολαρίων για τον εξοπλισμό των αμερικανικών δυνάμεων με 46 πυραύλους Tomahawk) κατά 3,8%, όπως και εκείνες της Northrop Grumman. Και οι μετοχές της General Dynamics κατά 4,3%.

Στις 23 Σεπτεμβρίου, συνέχιζε ο έμπειρος δημοσιογράφος, τα αμερικανικά πολεμικά πλοία εκτόξευσαν μέσα σε μία μέρα 47 πυραύλους Tomahawk, το κόστος του καθενός από τους οποίους ανέρχεται σε 1.400.000 δολάρια. «Ο πόλεμος υπόσχεται να γεννήσει περισσότερες δουλειές, όχι μόνο σε συμβόλαια με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, αλλά και με άλλες χώρες του συνασπισμού, μεταξύ αυτών ευρωπαϊκά και αραβικά κράτη» σημειώνει. «Εκτός από μαχητικά, η αεροπορική εκστρατεία θα ανοίξει την όρεξη για μέσα εναέριου ανεφοδιασμού, κατασκοπευτικά αεροσκάφη όπως τα U-2 και τα P-8 και ρομποτικούς πυραύλους».

 http://stokokkino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου