Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Σε πειράζει το κάψιμο της σημαίας;



Γράφει ο Niko Ago και εγω τρελαίνομαι. Μπράβο και χίλια μπράβο.




Στις σελίδες των περισσότερων συναδέλφων μου από την Αλβανία, αλλά και πολλών άλλων χρηστών των social media, αυτές τις ημέρες, κυριαρχούν εικόνες που δείχνουν Σέρβους οπαδούς στις εξέδρες γηπέδων της χώρας τους να καίνε αλβανικές σημαίες, μετά το ματς Σερβία- Αλβανία και τα γνωστά παρατράγουδα που ακολούθησαν.
Ή, σε άλλες περιπτώσεις, όπως στο παιχνίδι των ομάδων μπάσκετ Ερυθρός Αστέρας-Παρτιζάν Βελιγραδίου, να σείεται το γήπεδο από συνθήματα μίσους, όπως το «σκοτώστε, σκοτώστε τους Αλβανούς». Και στη μία και στην άλλη περίπτωση, θα ήταν ψέμα αν έγραφα ότι δεν νιώθω άσχημα. Κανείς, όσο αδιάφορος και αν είναι, δεν μπορεί να μην θυμώνει, όταν βλέπει τη σημαία μιας χώρας να καίγεται, ή όταν εν χορώ κάποιοι ζητάνε να σκοτώσουν ολόκληρο έθνος. Πολλώ δε μάλλον, όταν πρόκειται για τη σημαία τη χώρας που γεννήθηκες και στο έθνος αυτό ανήκεις κι εσύ. Αναρωτιέσαι, δικαίως, ποιο είναι το έγκλημά σου, και πρέπει να σε σκοτώσουν; 
Οι εικόνες λοιπόν και τα βίντεο, κυκλοφορούν ως τεκμήρια, αφενός προς την UEFA, η οποία θα αποφασίσει στις 23 Οκτωβρίου επί των ποινών που θα επιβάλει στις ομάδες, για τα διαδραματισθέντα στο Βελιγράδι, αφετέρου προς όσους δεν ασπαζόμαστε a priori τη θεωρία ότι οι Σέρβοι είναι όλοι «εθνικιστές και φανατικοί» ενώ εμείς, οι Αλβανοί, όλοι «δημοκράτες και φιλήσυχοι». Στο πρώτο σκέλος, συμφωνώ. Η UEFA, καλό είναι να λάβει υπόψη της, όλες τις παραμέτρους, πριν αποφασίσει. Στο δεύτερο κομμάτι, καταλαβαίνει κανείς ότι μιλάμε για  επικές ανοησίες. Ούτε οι Σέρβοι είναι «όλοι διάβολοι» και, ακόμα περισσότερο, ούτε εμείς «όλοι άγιοι». Είμαστε «διάβολοι» και «άγιοι» ακριβώς όσο και αυτοί. Είμαστε φανατικοί και εθνικιστές, περίπου το ίδιο. Λιγότερο ή περισσότερο αλλά ελάχιστη η διαφορά.
Και πριν αγανακτήσεις και με πεις ξανά «προδότη», φίλε μου και συνάδελφε, σπεύδω να θυμίσω ότι δεν καίνε μόνο οι Σέρβοι οπαδοί, αλβανικές σημαίες. Εκτός κι αν είσαι «τυφλός a la carte». Γιατί, αν δεν είσαι, θα έχεις δει και το κάψιμο της ελληνικής σημαίας, μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, από «καλόπαιδα» Αλβανούς. Αν σε πειράζει, λοιπόν, το κάψιμο της αλβανικής σημαίας, θα πρέπει να σε πειράζει και το κάψιμο της ελληνικής. Σε πειράζει; Δεν σε είδα καθόλου, όμως, να βγάλεις «κιχ» τότε που συνέβη. Ή, σε είδα αλλά να λες ότι «δεν εκπροσωπούν όλους τους Αλβανούς». Σωστά. Γιατί, όμως, αυτοί που καίνε την αλβανική σημαία, είναι «όλοι οι Σέρβοι»; Σε πείραξε που γιούχαραν τον εθνικό ύμνο της Αλβανίας στο Βελιγράδι; Κι εμένα. Αλλά, εμένα με πείραξε και όταν γιουχαΐστηκε ο ελληνικός εθνικός ύμνος στα Τίρανα, τον Σεπτέμβρη το 2004, στο ματς μεταξύ των ομάδων μας. Τότε, όμως, δεν σε είδα να αγανακτείς αλλά να δικαιολογείσαι. «Δεν ήμασταν όλοι». Εννοείται. Αλλά, ξέρεις, οι αντίστοιχοι «εσύ» στην Ελλάδα, μας βάλανε όλους στο ίδιο «τσουβάλι». Μέχρι και δολοφονία μετανάστη στη Ζάκυνθο είχαμε. Αυτοί που το κάνανε, περίπου τα ίδια με σένα πιστεύανε: «Όλοι οι αλβανοί είναι φανατισμένοι, εθνικιστές, τέρατα». Σε πείραξε τότε, φαντάζομαι. Και αυτοί που φώναζαν στο Βελιγράδι «σκοτώστε τους Αλβανούς», αντίστοιχοι «εσύ» είναι. Μας θεωρούν όλους ενόχους. Φυσικά, εσύ μπορεί να μην ζητάς να σκοτώσουν κανέναν, αλλά θεωρείς όλους τους Σέρβους «εθνικιστές, τέρατα, εγκληματίες».

Θα έχεις ακούσει το ρητό, «μη κάνεις στους άλλους, αυτό που δεν θέλουν να σου κάνουν». Αν δεν έχεις τη δύναμη να τους σταματήσεις, έχεις την υποχρέωση να μην τους επικροτείς και να μην τους δικαιολογήσεις. Αν σε πειράζει το κάψιμο της σημαίας της χώρας σου, πρέπει να σε πειράζει και το κάψιμο της σημαίας των άλλων. Εμένα με πειράζουν και τα δύο. Επειδή, όμως, αποφασίζω και το λέω, εσύ με αποκαλείς «προδότη» και «φοράς» για σένα τον μανδύα του «πατριώτη». Γιατί εσύ, αγαπάς την πατρίδα σου αλλά μισείς τους άλλους, ενώ εγώ αγαπώ την πατρίδα μου αλλά αγαπώ και τους άλλους. Αλλά όχι και τους «πατριώτες». Άσχετα ποια σημαία υπερασπίζονται από τους «βαρβάρους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου