Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Με περισσότερο πιστοποιημένο σπόρο και λιγότερη ενίσχυση το σκληρό

Δούσκα Ελένη
Ένα κατώτατο όριο στα 15 κιλά το στρέµµα πιστοποιηµένο σπόρο (από 10 κιλά που είναι µέχρι σήµερα) για το σκληρό σιτάρι προτίθενται να θέσουν οι επιτελείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, µε στόχο την ποιοτική αναβάθµιση των ελληνικών σκληρών σιταριών που κατευθύνονται και στις διεθνείς αγορές.
Άτυπη πρόθεση των αρµοδίων, που ακόµα δεν έχει ανακοινωθεί επισήµως, είναι να υπερκαλυφθεί η διαφορά της τιµής που έχει για την τσέπη του παραγωγού ο πιστοποιηµένος και ο απιστοποίητος σπόρος για να µην υπάρχει λόγος να σπείρει κάποιος χωρίς «καρτελάκι».  

Άλλωστε, σύµφωνα µε τα στοιχεία της αγοράς, το κόστος για τον απιστοποίητο σπόρο κυµαίνεται περί τα 40 λεπτά το κιλό χωρίς ΦΠΑ και αντίστοιχα του πιστοποιηµένου στα 60 λεπτά µαζί µε το ΦΠΑ, τον οποίο όµως ο παραγωγός παίρνει πίσω.

Αυτό, µε βάση τους υπολογισµούς των αρµοδίων, φέρνει τη διαφορά στο κόστος του πιστοποιηµένου πολλαπλασιαστικού υλικού µε το απιστοποίητο µόλις στο 1 ευρώ το στρέµµα.
Με βάση αυτά προσπαθούν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, µε επαναλαµβανόµενες συναντήσεις µε όλους τους εµπλεκόµενους στην αλυσίδα, να προσδιορίσουν τις ενισχύσεις της επόµενης χρονιάς για το σκληρό σιτάρι. Βέβαια, λίγες ηµέρες πριν τη νέα σπορά, και χωρίς ακόµα να έχει εκδοθεί κάποια συγκεκριµένη Υπουργική Απόφαση που θα το καθορίζει, ο παραγωγός καλείται να αποφασίσει πώς θα κινηθεί χωρίς να ξέρει τι δικαιούται.

Το δεδοµένο είναι ότι το Άρθρο 68 καταργείται και τη θέση του παίρνει η συνδεδεµένη ενίσχυση, το κονδύλι για την οποία έχει καθοριστεί στα 9 εκατ. ευρώ για το 2014, ενώ αυξάνεται κλιµακωτά στα 12 εκατ. ευρώ για το 2015 και στα 14 εκατ. ευρώ για το 2016.

Την ίδια ώρα και οι εταιρείες του κλάδου καλούνται να βάλουν φέτος µεγαλύτερη σποροπαραγωγή για να βγάλουν περισσότερο σπόρο, περιµένοντας τις αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις, πριν ξεκινήσουν τη διαδικασία της σποροπαραγωγής, η οποία χρονικά τοποθετείται τέλος Οκτωβρίου µε αρχές Νοεµβρίου.

Στρεµµατικό και συνδεδεµένη
Ένας σιτοπαραγωγός φέτος θα έχει λαµβάνειν εκτός από το στρεµµατικό δικαίωµα όπως ορίζεται µε τη νέα ΚΑΠ (χωρίς να έχει ακριβώς ορισθεί) και τη συνδεδεµένη, το ύψος της οποίας θα προκύψει από τη διαίρεση των 9 εκατ. ευρώ  µε τα συνολικά στρέµµατα που θα σπαρούν µε πιστοποιηµένο σπόρο. Να σηµειωθεί ότι σύµφωνα µε τον Εθνικό Φάκελο που κατατέθηκε στις Βρυξέλλες προβλεπόταν ότι η καλλιέργεια µε πιστοποιηµένο σπόρο θα φτάσει τα 2,5 εκατ. στρέµµατα, γι’ αυτό και υπολογίστηκε στα 3,6 ευρώ το στρέµµα για το σκληρό. στόσο, σύµφωνα µε παράγοντες της αγοράς σπόρων, η ποσότητα του πιστοποιηµένου σπόρου που αυτή τη στιγµή είναι διαθέσιµο στην αγορά µπορεί να καλύψει µέχρι 1,5 εκατ. στρέµµατα, που µεταφράζεται σε συνδεδεµένη ενίσχυση για τον παραγωγό σκληρού σίτου περίπου στα 6 ευρώ. 
ΠΗΓΗ http://www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου