Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Η αυξημένη ευρωπαϊκή παραγωγή δημητριακών φέρνει αύξηση αποθεμάτων και πιέσεις τιμών

Η αυξημένη ευρωπαϊκή παραγωγή δημητριακών φέρνει αύξηση αποθεμάτων και πιέσεις τιμών
Παραγωγή ρεκόρ στην ΕΕ στα δημητριακά (σιτηρά, καλαμπόκι) για την τρέχουσα περίοδο που αναμένεται να φτάσει τους 317 εκατ. τόνους, προβλέπει η φθινοπωρινή έκθεση της Κομισιόν αλλά και οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, η παραγωγή αυτή οφείλεται λόγω της αύξησης των εκτάσεων καλλιέργειας (κατά 1 εκατ. εκτάρια) και των υψηλότερων αποδόσεων (κυμάνθηκαν από 5,2 - 5,5 τόνους/ εκτάριο), που οφείλονταν στις καλές καιρικές συνθήκες. Πρόβλημα υπήρχε μόνο στην Ισπανία όπου οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες έφεραν μείωση της παραγωγής. Οι παγκόσμιες τιμές δημητριακών δέχονται αυξημένες «πιέσεις» λόγω των υψηλών αποθεμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο και της καλής συγκομιδής αραβόσιτου που υπήρξε στο βόρειο ημισφαίριο. 

Επίσης λόγω των βροχοπτώσεων του Αυγούστου, όπου γίνονται οι συγκομιδές στη κεντρική και βόρεια Ευρώπη, η ποιότητα της φετινής παραγωγής στις περιοχές αυτές αναμένεται να έχει ποιοτικά προβλήματα, γεγονός που θα πιέσει περαιτέρω τις τιµές. Η διεθνής τιμή για το σιτάρι παρουσιάζει πτωτική πορεία κατά τους τελευταίους μήνες. Η μέση τιμή στα σιτηρών στην ΕΕ, στις 23 Σεπτεμβρίου, έφτασε στα 157 ευρώ/τόνο (η αντίστοιχη περσινή τιμή ήταν 190 ευρώ/τόνο). Αντίστοιχα η τιμή στον αραβόσιτο κυμαίνεται στα 114 ευρώ/τόνο (η αντίστοιχη περσινή τιμή ήταν 136 ευρώ/τόνο). Επίσης, όπως επισημαίνει η Κομισιόν από τον Ιούλιο παρουσιάζουν πτωτική πορεία οι τιμές των αμερικανικών εξαγωγών σόγιας (-18% σε σχέση με πέρσι), λόγω της καλής αναμενόμενης συγκομιδής. 

Κατά 6,1% θα είναι αυξημένη η φετινή παραγωγή δημητριακών στα 28 κράτη – μέλη της Ε.Ε, σε σχέση με τα επίπεδα παραγωγής των τελευταίων ετών, σύμφωνα με τις τελικές εκτιμήσεις για την περίοδο εμπορίας 2014/2015, που έδωσαν στην δημοσιότητα, στις 14 Οκτωβρίου, οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca. Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ομάδας εργασίας των Copa-Cogeca για τα δημητριακά και τους ελαιούχους σπόρους, τα μέλη προσκόμισαν στοιχεία που έδειξαν μια καλή συγκομιδή αυτό το έτος, που φθάνει στα 317,7 εκατ. τόνους. Μιλώντας στη συνάντηση ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας κ. Max Schulman, υπογράμμισε την ανάγκη ύπαρξης καλών υποδομών σε ολόκληρη την ΕΕ, προκειμένου να μεταφερθούν οι μεγάλες ποσότητες σιτηρών και να αποθηκευθούν σωστά. Τέλος, με τις τιμές των σιτηρών να μειώνονται ως αποτέλεσμα της αύξησης των προμηθειών, ο κ Schulman υπογράμμισε την ανάγκη να έχουν ισχυρά οικονομικά εργαλεία στη διάθεσή τους οι αγρότες που θα τους βοηθήσουν να καλυφθούν έναντι των κινδύνων της αγοράς. «Θα πρέπει επίσης να καταβάλλεται στην ώρα της η ενιαία ενίσχυση, προκειμένου να μην αποδυναμώνονται περαιτέρω οι ταμειακές ροές των παραγωγών», τόνισε.

ΠΗΓΗ http://www.agrotypos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου