Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Πάτημα στους εκκοκκιστές για χαμηλότερα από τα 45 λεπτά το κιλό. Ανάχωμα για την αγορά βαμβακιού η εβδομάδα στα χρηματιστήρια

Εµπόδιο σε µια καλή αφετηρία για τις φετινές τιµές του συσπόρου βάµβακος, συνιστά η αναταραχή των τελευταίων ηµερών στα διεθνή χρηµατιστήρια εµπορευµάτων. Οι συνεδριάσεις στο τέλος της εβδομάδας φέρνουν το εκκοκκισµένο στην αγορά του Σικάγο να παρασύρεται από τα 65,68 σεντς η λίµπρα στις 19 Σεπτεµβρίου, στα 61,57 σεντς η λίµπρα το µεσηµέρι της Παρασκευής.
Μόνο αντίβαρο στην αγορά του βαμβακιού το δολάριο που το πρωί της Δευτέρας αναρριχήθηκε στα υψηλότερα 22 ετών έναντι του ευρώ.Μόνο αντίβαρο στην αγορά του βαμβακιού το δολάριο που το πρωί της Δευτέρας αναρριχήθηκε στα υψηλότερα 22 ετών έναντι του ευρώ.
Ψιλοκόντρα δείχνει να κινείται και ο καιρός την πρώτη εβδοµάδα συγκοµιδής σε Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία, δίνοντας µια ακόµα αφορµή για σκληρή στάση των εµπόρων. Με βάση τα µέχρι στιγµής στοιχεία πάντως, µε περισσότερες από µια τιµές θα αρχίσει να κινείται η παραλαβή του σύσπορου βάµβακος από τα εκκοκκιστήρια. Ωστόσο η πράξη λέει πως τα «καλά σηµάδια» ενδεχοµένως και να εξασφαλίσουν τη βάση των 45 λεπτών το κιλό και να διατηρούν έτσι ελπίδες για καλύτερη εκκαθάριση.
Εκεί που το πράγµα αρχίζει να δυσκολεύει είναι µε τους µικρούς και µεµονωµένους παραγωγούς, οι οποίοι δεν αποκλείεται να δουν και χαµηλότερες τιµές.
Τα στοιχεία της συγκοµιδής που έχει αρχίσει από τις αρχές της εβδοµάδας κάνουν λόγο για καλές στρεµµατικές αποδόσεις, παρ’ ότι η αναβλάστηση που έφεραν οι τελευταίες βροχοπτώσεις έχει επηρεάσει ελαφρά την ποιότητα της παραγωγής. Προς το παρόν, κανείς από τους εκκοκκιστές δεν φαίνεται να ανοίγει τα χαρτιά του και να κόβει τιµή και οι όποιες παραλαβές γίνονται «ανοιχτά… και βλέπουµε».
Μόνο αντίβαρο η ενίσχυση του δολαρίου
Μια θετική εικόνα για την αγορά βαμβακιού φαίνεται να έρχεται τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου, καθώς το δολάριο αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών έναντι του γιεν και των τελευταίων 22 ετών έναντι του ευρώ.
Το πρωί της Δευτέρας το δολάριο σκαρφάλωσε στα 109,67 γιεν από 109,29 γιεν που ήταν αργά την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη, έχοντας αγγίξει λίγο νωρίτερα τα 109,68 γιεν – το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2008.
Το ευρώ διαμορφωνόταν νωρίτερα στα 1,2676 δολάρια από 1,2688 δολάρια, έχοντας υποχωρήσει προηγουμένως μέχρι τα 1,2667 δολάρια – το χαμηλότερο σημείο από τον Νοέμβριο του 2012.
Τιµολόγια και ΦΠΑ
Ένα θέµα που έχει ανακύψει εκ νέου µετά τις τελευταίες αλλαγές στο καθεστώς φορολόγησης των αγροτών, έχει να κάνει µε τα τιµολόγια που θα πρέπει να κοπούν και το καθεστώς του ΦΠΑ που πρέπει να τηρηθεί. Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι επειδή το βαµβάκι είναι εξαγώγιµο προϊόν, εποµένως η τελική πώλησή του δεν υπόκειται σε ΦΠΑ, οι εκκοκκιστές που ως γνωστό διαθέτουν απαλλαγή, επιλέγουν να παραλάβουν το προϊόν προς εκκαθάριση (δηλαδή όχι αγορά), πράγµα που σηµαίνει ότι ο παραγωγός δεν κόβει τιµολόγιο και φυσικά δεν εισπράττει, ούτε αποδίδει ΦΠΑ.
Αυτό βέβαια δηµιουργεί πρόβληµα στους καλλιεργητές που πληρώνουν σηµαντικά ποσά ΦΠΑ για την αγορά αγροτικών εφοδίων και ως πιστωτικοί στην εφορία, είναι υποχρεωµένοι στο τέλος του χρόνου να αιτούνται αντίστοιχα ποσά επιστροφής ΦΠΑ µέσα από µια χρονοβόρα διαδικασία ελέγχων και διασταυρώσεων. Αυτό δηµιουργεί και θέµα ρευστότητας στις αγροτικές εκµεταλλεύσεις που καταβάλλουν ΦΠΑ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και εισπράττουν την επιστροφή µε µεγάλη καθυστέρηση. 

Στεγνός πιάνει καλύτερη τιμή ο βαμβακόσπορος
Είναι αδιαµφισβήτητο γεγονός πως τα δηµητριακά τόσο στο χρηµατιστήριο του Σικάγο όσο και στα αντίστοιχα της Ευρώπης βρίσκονται σε πτώση εδώ και καιρό. Οι τιµές στα καλαµπόκια και στη σόγια έχουν φτάσει στα χαµηλότερα επίπεδα της τελευταίας τετραετίας, µια που οι σοδειές στις ΗΠΑ είναι πολλά υποσχόµενες όσον αφορά τις παραγωγές. Ο βαµβακόσπορος παραδοσιακά επηρεάζεται από τις τιµές στα καλαµπόκια εποµένως και η τιµή του φέτος κρίνεται από παράγοντες της αγοράς πως θα είναι πτωτική.
Τα βαµβάκια όπως ήδη γνωρίζουµε θα είναι επίσης παγκοσµίως πολλά φέτος µε τη σοδειά των ΗΠΑ, η οποία επηρεάζει περισσότερο τα χρηµατιστήρια, να είναι σηµαντικά αυξηµένη. Βέβαια στην περίπτωση της Αµερικής ο βαµβακόσπορος είναι γενετικά τροποποιηµένος (GMO) σε αντίθεση µε την Ευρώπη όπου απαγορεύεται η παραγωγή ή εισαγωγή γενετικά τροποποιηµένων σπόρων, αλλά σίγουρα στο διεθνές εµπόριο έχει φανεί µια πτωτική τάση.
Οι εκκοκκιστές θα ήθελαν να πιάσουν τιµές γύρω από τα επίπεδα των 220 ευρώ ο τόνος επί αυτοκινήτου για τον βαµβακόσπορο ξηραντήριου. Αυτά τα επίπεδα σπανίως όµως πιάνονται και γι’ αυτό οι προπωλήσεις είναι λίγες φέτος και σε λίγο χαµηλότερες τιµές.
Στην περίπτωση του νωπού (ή φρέσκου) σπόρου, όπου η υγρασία είναι αυξηµένη, η διαφορά τιµής κυµαίνεται ανάλογα τη χρονιά µεταξύ 20 µε 40 ευρώ ο τόνος. Οπότε εκτός του σύσπορου, ακόµα και ο βαµβακόσπορος πιάνει καλύτερη τιµή εφόσον είναι στεγνός. Την ίδια ώρα, η ιταλική αγορά, η οποία αποτελεί τον καλύτερο µας πελάτη στις εξαγωγές, κρατεί ακόµα «σιγήν ιχθύος», καθώς οι αγοραστές προεξοφλούν ότι οι τιµές θα ανοίξουν χαµηλότερα από τα επίπεδα τα οποία προσδοκούν.
Το πιθανότερο σενάριο για την ώρα είναι να κυµανθούν οι τιµές του ξηρού στην αρχή στα 200 ευρώ ο τόνος, µε πτωτικές όµως τάσεις, βασικά λόγω της γενικότερης πίεσης των τιµών στα ανταγωνιστικά προϊόντα.
Το πλεονέκτηµα της ισχυροποίησης του δολαρίου έναντι του ευρώ δεν υφίσταται στην περίπτωση του βαµβακόσπορου, καθώς η µεγαλύτερη ποσότητα εξάγεται στην Ιταλία, που σηµαίνει δηλαδή ότι πληρώνεται σε ευρώ.
Το ενθαρρυντικό για την ελληνική παραγωγή είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει γίνει ιδιαίτερα αυστηρή σε θέµατα εισαγωγής σπόρου γενετικά τροποποιηµένου, δεδοµένου ότι τη σεζόν που πέρασε είχαν ακουστεί προβλήµατα µε φορτία άλλων σοδειών στα οποία βρέθηκαν GMO σπόροι. Παραδοσιακά ο µη γενετικά τροποποιηµένος σπόρος (ελληνικός) είναι ακριβότερος του τροποποιηµένου (ΗΠΑ), οπότε σε συνδυασµό µε τους αυστηρότερους ελέγχους ενδεχοµένως να υπάρξει αυξηµένη ζήτηση για σπόρο από τη χώρα µας.

Η Κίνα έριξε σε «κώμα» το βαμβάκι
Έντονη ήταν η πτωτική τροχιά που σηµείωσε το χρηµατιστήριο βάµβακος, µετά τις δηλώσεις της Κινεζικής Κυβέρνησης ότι θα προχωρήσει σε εισαγωγές µόλις 894.000 τόνων βαµβάκι χωρίς δασµούς, το µικρότερο ποσό που επιτρέπουν οι συµφωνίες της µε τον Παγκόσµιο Οργανισµό Εµπορίου.
Σύµφωνα µε τις ανακοινώσεις της κινεζικής κυβέρνησης, η ενίσχυση προς τους βαµβακοπαραγωγούς της χώρας θα κυµαίνονται από 256 έως και 768 ευρώ ο τόνος, µε την τρέχουσα ισοτιµία ευρώ µε γιεν και ανάλογα µε την περιοχή στην οποία βρίσκεται η καλλιέργεια. Επιπλέον, στόχος της νέας πολιτικής της χώρας αποτελεί πλέον η µείωση των εισαγωγών και η αποθεµατοποίηση των κρατικών στοκ.
Τα προθεσµιακά του ∆εκεµβρίου για το βαµβάκι έκλεισαν 3,1% χαµηλότερα, στα 62,41 σεντς/λίβρα στις στη Νέα Υόρκη, ενώ αυτά του Οκτωβρίου σηµείωσαν πτώση 4,2%, πέφτοντας στα 63,25 σεντς/λίβρα.
Μάλιστα, σύµφωνα µε τους αναλυτές, µε τα αποθέµατα της Κίνας να είναι µεταξύ 11,6 και 13,5 εκατ. τόνους και να επαρκούν για 22 µε 18 µήνες, οι κορυφαίες εξαγωγικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Ινδία, πρέπει να βρουν τι θα κάνουν τις ποσότητες βαµβακιού που παράγουν. Οι ειδικοί εκτιµούν πως «η αγορά θα βρίσκεται σε κώµα για αρκετό καιρό».
ΠΗΓΗ http://www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου