Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

ΑΝΑΣΑ ΣΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ Φθηνότερο κατά 14 λεπτά φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης

Φθηνότερο κατά 14 λεπτά φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης
Του Χρήστου Κολώνα
Φθηνότερο κατά 14,4 λεπτά το λίτρο είναι το πετρέλαιο θέρμανσης σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο οπότε και σταμάτησε η διάθεσή του, ενώ σε πολύ χαμηλή τιμή, λίγο κάτω από τα 77 λεπτά το λίτρο, θα το προμηθεύονται οι δικαιούχοι του επιδόματος των 35 λεπτών.
Το πετρέλαιο θέρμανσης που πέρυσι έλειψε σε χιλιάδες νοικοκυριά λόγω της υψηλής τιμής και της δραματικής μείωσης των εισοδημάτων φέτος αναμένεται να μπει ξανά στα σπίτια. Θα μπορούσε να είναι σήμερα και κάτω από το 1 ευρώ το λίτρο, αλλά η υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου φρενάρει... την πτώση των διεθνών τιμών.

Τροπολογία
Η κυβέρνηση με τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή εισηγείται τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) κατά 30% και συγκεκριμένα από τα 33 λεπτά το λίτρο στα 23 λεπτά. Σημειωτέον ότι η πώληση πετρελαίου θέρμανσης επιτρέπεται κάθε χρόνο στο διάστημα 15 Οκτωβρίου με 30 Απριλίου.
Φθηνότερο κατά 14 λεπτά φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης
Αν υποτεθεί ότι ο νέος ΕΦΚ ίσχυε από σήμερα, τότε η μέση πανελλαδική τιμή θα ήταν στα 1,116 ευρώ ανά λίτρο. Όταν στις 30 Απριλίου του 2014 έκλεισε στο 1,26 ευρώ το λίτρο. Δηλαδή είναι φθηνότερο κατά 14,4 λεπτά το λίτρο. Στην περίπτωση που συνυπολογιστεί το επίδομα του 0,35 ευρώ το λίτρο για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, τότε προκύπτει τιμή στα 76,6 λεπτά το λίτρο. Μάλιστα το κόστος αυτό είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με το 2011 ? 2012 όταν ο ΕΦΚ ήταν στα 6 λεπτά το λίτρο και όχι στα 33 ή τα 23 λεπτά. Αυτό βέβαια οφείλεται στο ύψος του επιδόματος.
Χαμηλότερη η τιμή
Η μέση πανελλαδική τιμή του 1,116 ευρώ του πετρελαίου θέρμανσης θα μπορούσε να είναι και χαμηλότερη. Κάτω του ενός ευρώ, αφού από πέρυσι η διεθνής τιμή του προϊόντος (τιμής PLATTS Μεσογείου) κατρακυλά. Ωστόσο, η αύξηση του δολαρίου έναντι του ευρώ «φρενάρει» την περαιτέρω πτώση. Το πετρέλαιο ως γνωστόν αγοράζεται με ισοτιμία δολαρίου.
Μεγάλη σημασία για να γίνει αντιληπτή η διαφορά των τιμών έχει ο τρόπος διαμόρφωσής τους και η «Η» παρουσιάζει στοιχεία που επεξεργάστηκε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης.
Στις 30 Απριλίου του 2014, πέρυσι όταν σταμάτησε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης είχε τιμή στο 1,26 ευρώ το λίτρο. Αυτή προέκυπτε από:
  • Την τιμή διυλιστηρίου που διαμορφωνόταν στο 0,5949 ευρώ ανά λίτρο.
  • Τους φόρους, τα τέλη και τις λοιπές επιβαρύνσεις. Αντιστοιχούσαν σε 0,5776 ευρώ ανά λίτρο. Από αυτήν την τιμή το 0,330 είναι ο ΕΦΚ.
  • Το εκτιμώμενο περιθώριο των πρατηριούχων και των εταιρειών εμπορίας υπολογιζόταν κατά μέσο όρο στο 0,0875 ευρώ ανά λίτρο (8,7 λεπτά).
Με στοιχεία της 24ης Σεπτεμβρίου οπότε και κατατέθηκε η τροπολογία με τη μείωση του ΕΦΚ στο 0,230 ευρώ το λίτρο, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ήταν στο 1,116 ευρώ το λίτρο. Αυτή αναλύεται ως εξής:
  • Η τιμή διυλιστηρίου διαμορφώνεται στο 0,5787 ευρώ ανά λίτρο (μειωμένη κατά 1,6 λεπτά σε σύγκριση με τις 30/4/2014).
  • Οι φόροι, τα τέλη και οι λοιπές επιβαρύνσεις θα αντιστοιχούσαν σε 0,4499 ευρώ ανά λίτρο. Είναι μειωμένοι κατά 12,8 λεπτά σε σύγκριση με τις 3 Απριλίου του 2014 (κατά 10 λεπτά από τη μείωση του ΕΦΚ και κατά 2,8 λεπτά από τη μείωση των μεταβλητών φόρων και τελών (ΦΠΑ και ΔΕΤΕ).
  • Υπολογίζοντας ότι το εκτιμώμενο περιθώριο των πρατηριούχων και των εταιρειών εμπορίας παραμένει σταθερό στο 0,0875 ευρώ ανά λίτρο (διαχρονικά κυμαίνεται στα 8-11 λεπτά ανά λίτρο).
Ερευνα
Έτσι, με βάση τα προαναφερόμενα δεδομένα, και σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της γενικής γραμματείας Καταναλωτή, για να πέσει η τιμή κάτω από το 1 ευρώ το λίτρο θα πρέπει η τιμή διυλιστηρίου να υποχωρήσει από το 0,578 ευρώ στο 0,50 ευρώ το λίτρο.
Από την έρευνα που επίσης έχει κάνει η γενική γραμματεία Καταναλωτή, προκύπτει ότι οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης των ελληνικών διυλιστηρίων ακολουθούν αμέσως τις μεταβολές των τιμών της Μεσογείου.
Επίσης η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της τιμής. Για να γίνει αντιληπτό όταν η τιμή PLATSS τον Ιανουάριο του 2012 ήταν στο 0,65 ευρώ το λίτρο, η λιανική στην Ελλάδα ήταν κοντά και κάτω από το 1 ευρώ.
Τώρα που η διεθνής τιμή Μεσογείου είναι περίπου στο 0,55 ευρώ το λίτρο, η αντίστοιχη λιανική τιμή είναι 1,11 ευρώ το λίτρο.
ΠΗΓΗ http://www.imerisia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου