Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Αγωγές κατά της ΕΒΖ ετοιμάζονται να καταθέσουν τευτλοπαραγωγοί

Picture 0 for Αγωγές κατά της ΕΒΖ ετοιμάζονται να καταθέσουν τευτλοπαραγωγοί
της Άννης Καρολίδου
Κοντά στην κατάθεση αγωγών  σε βάρος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρηςείναι ομάδα τευτλοπαραγωγών του νομού Σερρών, καθώς η αδυναμία της εταιρείας να εισκομίσει έγκαιρα τα τεύτλα στο εργοστάσιο του Πλατέος, καταλήγει σε απώλεια χρημάτων και ζημία για τους καλλιεργητές. 
«Αυτή τη στιγμή κάθονται στα χωράφια των καλλιεργητών στις Σέρρες, 50.000 τόνοι και περιμένουν να μπορέσει να τους δεχτεί στο εργοστάσιο της Ζάχαρης στο Πλατύ. Είμαστε στο 50% της καμπάνιας στο νομού και με τους ρυθμούς που πάμε θα φτάσουμε τα Χριστούγεννα μέχρι να παραδοθούν τα τεύτλα. Μέχρι πέρυσι, που λειτουργούσε το εργοστάσιο στις Σέρρες, παραδίδαμε 5.000-6.000 τόνους την ημέρα και τώρα παραδίδουμε στο Πλατύ 3.000 τόνους την εβδομάδα», δήλωσε στη Voria.gr o παραγωγός αλλά και πρόεδρος των τευτλοεξαγωγέων Σερρών, Χρήστος Βαρούτης.
Το σύστημα παραλαβής και επεξεργασίας ζαχαρότευτλων, έχει «φρακάρει», μετά το κλείσιμο φέτος των δύο εργοστασίων σε Σέρρες και Ορεστιάδα.
«Το Πλατύ παραλαμβάνει τεύτλα από το Δομοκό μέχρι και την Ορεστιάδα, από όλη την Ελλάδα. Είχαμε προειδοποιήσει, όταν συζητούσαν ακόμη το κλείσιμο των δύο ζαχαρουργείων, ότι θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στη καμπάνια και οι εξελίξεις μας επιβεβαιώνουν. Ο καιρός χαλάει, έχουμε βροχές, ο ζαχαρικός τίτλος στα τεύτλα μειώνεται και οι παραγωγοί ημέρα την ημέρα χάνουν λεφτά», είπε ο πρόεδρος των εργαζομένων στην ΕΒΖ Χρ. Βαρκάκης.
Οι παραγωγοί ήδη χάνουν λεφτά από τη μείωση του pol, όπως εξήγησε ο κ. Βαρούτης τονίζοντας μάλιστα ότι για τους Σερραίους και όσους λίγους καλλιεργητές άρχισαν πρώτοι τις παραδόσεις, τα πράγματα είναι σχετικά καλύτερα, από ότι για παράδειγμα τους παραγωγούς στον Έβρο. 
«Ξεκινήσαμε με πολύ καλό ζαχαρικό τίτλο, στα 15 και 16 pol και μετά τις πρόσφατες βροχές τα pol έπεσαν στα 13 και θα συνεχίσουν να πέφτουν με την επιδείνωση του καιρού που μοιραία θα έχουμε από δω και στο εξής. Μειωμένο όμως pol, συνεπάγεται μειωμένο εισόδημα, ο παραγωγός χάνει ως και πάνω από 10 ευρώ στον τόνο, με τα σημερινά δεδομένα», εξήγησε ο κ. Βαρούτης συμπληρώνοντας: «Σκεπτόμαστε πολύ σοβαρά να καταθέσουμε αγωγές κατά της εταιρείας,  πήραν αποφάσεις και έκλεισαν το εργοστάσιό, προκαλώντας οικονομική ζημία στους παραγωγούς».
Να σημειωθεί ότι από την περιοχή του Πλατέος η καμπάνια βρίσκεται κοντά στο 35% ενώ η Ορεστιάδα είναι πολύ πίσω. 
ΠΗΓΗ http://www.voria.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου