Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΙΟΝ


ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΙΟΝ: Στις υπώρειες του Ολύμπου και σε μικρή απόσταση από τις ακτές της Πιερίας, εκτείνεται η αρχαία πόλη του Δίου, η ιερή πόλη των Μακεδόνων. Το θεοφόρο όνομά της συνδέει την πόλη με τη λατρεία του Ολυμπίου Διός.


 Η επιλογή της θέσης του ιερού του Διός υπαγορεύτηκε από τα θεικά σημάδια: κρυστάλλινα νερά που αναβλύζουν από άπειρες πηγές και αιωνόβια δέντρα που δέχονται τις συχνές ριπές των κεραυνών κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών καταιγίδων. Ακολουθώντας την παράδοση, σύμφωνα με την οποία ο βασιλιάς της Θεσσαλίας Δευκαλίων, είχε στήσει έναν βωμό πρός τιμήν του πατέρα των θεών στο Δίον, οι Μακεδόνες βασιλείς ανέδειξαν το Δίον ως το θρησκευτικό κέντρο της Μακεδονίας.

«Δες την Ελλάδα μέσα από τα μάτια ενός Διπλωματούχου Ξεναγού…έχει διαφορά!»

 Η ακμή της πόλης ανάγεται στα χρόνια του βασιλιά Αρχέλαου (414-399 π.Χ. ), που αναδιοργάνωσε την πόλη και καθιέρωσε αθλητικούς και σκηνικούς αγώνες διάρκειας εννέα ημερών πρός τιμήν του Ολυμπίου Διός και των Μουσών, τα ''εν Δίω Ολύμπια''. O βασιλιάς Φίλιππος και ο γιος του Αλέξανδρος γιόρτασαν στο Δίον ένδοξες νίκες.



ΡΥΜΟΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Η χάραξη των δρόμων της πόλης του Δίου έγινε σύμφωνα με το Ιπποδάμειο σύστημα Ο Ιππόδαμος, έλληνας αρχιτέκτονας από τη Μίλητο της Μ. Ασίας, έζησε τον 5ο αιώνα π.χ και πρώτος αυτός χάραξε σχέδια πόλεως με οριζόντιες και κάθετες οδούς. Έτσι, χτίστηκε το Δίον με οργανωμένο σχέδιο πόλεως, με οικοδομικά τετράγωνα, δημόσιους χώρους, αγορά και λουτρά.



 Ο ίδιος ο Αλέξανδρος, πριν ξεκινήσει για την εκστρατεία του στην Ανατολή, έκανε λαμπρές θυσίες και αγώνες προς τιμή του Δία και μετά τη μάχη του Γρανικού το 334 π.Χ. έστησε στο τέμενος του Διός σύνταγμα 25 χάλκινων ιππέων, έργο του γλύπτη Λύσιππου. 


Το ψηφιδωτό δάπεδο με κεντρική παράσταση την κεφαλή της Μέδουσας μέσα σε κυκλικό πλαίσιο, βρέθηκε σπασμένο σε περισσότερα απο εκατό κομμάτια, μερικά από τα οποία ήταν αναποδογυρισμένα. Δεν διαπιστώθηκε πουθενά κτιστή υποδομή, ενώ η κάτω επιφάνειά του ήταν επίπεδη. Από τις ενδείξεις αυτές προκύπτει ότι το ψηφιδωτό κετέρρευσε από τον όροφο. Βρέθηκε στην έπαυλη του Διόνυσου. (Μουσείο του Δίου)


Μετά τη ρωμαική κατάκτηση το Δίον έγινε αποικία με το όνομα Colonia Julia Augusta Diensis και γνώρισε μια δεύτερη περίοδο ακμής κατά το 2ο αι. μ.Χ. Κατά τα παλαιοχριστιανικά χρόνια η πόλη συρρικνώθηκε και μετά τον 5ο αι.μ.Χ., εξαιτίας των φυσικών καταστροφών και βαρβαρικών επιδρομών, εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους της, οι οποίοι μετοίκισαν σε ασφαλέστερες περιοχές στους πρόποδες του Ολύμπου.


ξαναλειτουργεί το αναψυκτήριο στο Αρχαιολογικό πάρκο του Δίου!


Αρχαιολογικοί χώροι επιτέλους ανοιχτοί 8.00-20.00!

Ξεκίνησε από 1η Απριλίου 2014 η δωδεκάωρη και επταήμερη λειτουργία αρχαιολογικών χώρων. 
Το Αρχαιολογικό Πάρκο του Δίου θα είναι ανοικτό επτά ημέρες την εβδομάδα από τις 08:00 π.μ. - 20:00 μ.μ. 
ενώ το Αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου..



Dion Δίον Archaeological Park & Museum

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου