Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Πήγαν περίπατο οι συμφωνημένες τιμές στα καπνά

Από 2,5 έως 3 ευρώ το κιλό ξεκίνησαν οι τιμές για το δεύτερο χέρι, στο κενό οι εκκλήσεις των παραγωγών προς εμπόρους, μεταποιητές

Τσατσάκης Γιάννης
Κενό γράµµα αποδεικνύονται µέχρι στιγµής τα συµβόλαια του καπνού για τους καλλιεργητές αφού έµποροι και µεταποιητές, «πατώντας» -στην υποβαθµισµένη, όπως ισχυρίζονται, λόγω των καιρικών συνθηκών- ποιότητα του προϊόντος, αυξάνουν την πίεση προς τους παραγωγούς και διαµορφώνουν κλίµα µείωσης των τιµών.
Η πρώτη ψυχρολουσία ήρθε για τους καλλιεργητές µε τις παραδόσεις των πρώτων κοπών που ξεκίνησαν από τις αρχές Αυγούστου και τα οποία, όπως λέει στην Agrenda ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού Καπνοπαραγωγών Θράκης, Εσάτ Χουσεϊν, πληρώθηκαν από 1,80 έως 2,10 ευρώ το κιλό. Σηµαντικά χαµηλότερα δηλαδή από τα 1,90-2,40 που ήταν το εύρος τιµής που δόθηκε πέρυσι.. Ο ίδιος, µάλιστα, συµπληρώνει ότι υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις παραγωγών που αναγκάστηκαν να πουλήσουν µε 1,50 ή 1,60 ευρώ το κιλό προκειµένου να µη µείνουν µε το προϊόν τους απούλητο.

Αυτό το διάστηµα βρίσκονται σε εξέλιξη οι παραδόσεις  του δεύτερου χεριού όπου το µοτίβο είναι παρό µοιο. Σύµφωνα µε τον κ. Χουσεϊν, οι τιµές διαµορφώνεται µεταξύ 2,5 και 3 ευρώ όταν πέρυσι κινήθηκαν µεταξύ 3,20 και 3,80 ευρώ το κιλό.

«Έχουµε ξεκαθαρίσει στους εµπόρους ότι οι τιµές αυτές δεν είναι βιώσιµες για τους παραγωγούς και ότι αν συνεχίσουν σε αυτό το ρυθµό του χρόνου δεν θα υπάρχει πρώτη ύλη για να αγοράσουν. Οι καλλιεργητές θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια», υπογραµµίζει.

Ο ίδιος πάντως, αν και κρατάει «µικρό καλάθι», εκφράζει την ελπίδα ότι οι µεταποιητές «θα επιδείξουν πνεύµα συνεργασίας. «Έχω την αίσθηση ότι και οι ίδιοι συνειδητοποιούν την κρισιµότητα του ζητήµατος. Στις τελευταίες επαφές που είχαµε µαζί τους µας ειπώθηκε ότι ‘θα πάρουν τα µέτρα τους’ χωρίς πάντως να έχουµε ως τώρα κάτι συγκεκριµένο».

Η αίσθηση πάντως που υπάρχει µεταξύ των καλλιεργητών, βασισµένη βεβαίως και στα µηνύµατα που λαµβάνουν από τους εµπόρους, είναι ότι δύσκολα οι φετινές τιµές θα φτάσουν τα επίπεδα των περυσινών οι οποίες ξεπέρασαν τα 4 ευρώ το κιλό.

Κάτι που αν επιβεβαιωθεί θα θέσει σε κίνδυνο την προοπτική και το µέλλον της καλλιέργειας που τα τελευταία χρόνια έδειχνε να επιστρέφει δυναµικά στο προσκήνιο. Ιδίως από τη στιγµή που η ζήτηση για τα ποιοτικά ελληνικά καπνά ανατολικού τύπου προδιαγράφεται αυξηµένη στο άµεσο µέλλον ενόψει του νέου κανονισµού της Ε.Ε. που περιορίζει τη χρήση πρόσθετων ουσιών δίνοντας αβάντα στις ποικιλίες που είναι από τη φύση τους αρωµατικές.

Μέχρι τότε, βεβαίως, η ελληνική αγορά καπνικών προϊόντων έχει να αντιµετωπίσει τα δικά της «σεκλέτια». Σύµφωνα µε την κλαδική µελέτη που έδωσε στη δηµοσιότητα την περασµένη Πέµπτη ο ΙΟΒΕ και τα κυριότερα σηµεία της οποίας tπαρουσιάζει σήµερα η Agrenda, η κοντόφθαλµη τακτική της υπερφορολόγησης έχει φτάσει την αγορά στα όριά της περιορίζοντας την κατανάλωση και «θεριεύοντας» ταυτόχρονα το λαθρεµπόριο.
ΠΗΓΗ http://www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου