Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Η Ελλάδα κερδίζει από την ανασκαφή στην Αμφίπολη

Η Ελλάδα κερδίζει από την ανασκαφή στην Αμφίπολη

Αντικείμενο συγγραμμάτων και επιστημονικών συνεδρίων, οι ανασκαφή στον τύμβο Καστά. Ένα μυστήριο πολλά υποσχόμενο που θα αφήσει έκπληκτους και τους ίδιους τους ανασκαφείς.

Οι ανασκαφές στον Τύμβο Καστά ανέβασαν κατά πολύ τον πήχη για τους Έλληνες αρχαιολόγους.
Άσχετα με το ποιος θα βρεθεί στον τάφο , η ανασκαφή αυτή θα αποτελέσει αντικείμενο πολλών συγγραμμάτων, επιστημονικών συνεδρίων και πλούσιου θαυμασμού από αρχαιολόγους του εξωτερικού.



Το μυστήριο που κρύβει η πολυπλοκότητά του και τα όποια ευρήματα έχουν ήδη προσελκύσει τα βλέμματα επιστημόνων παγκοσμίως που θα ήθελαν να είναι στην θέση της μικροκαμωμένης Κατερίνας Περιστέρη που ένα χρόνο πριν την σύνταξη φαίνεται να χτύπησε φλέβα χρυσού.

Αν και ορισμένοι συνάδελφοί της από την Ελλάδα προσπαθούν με δικές τους απόψεις να την υποβαθμίσουν οι ξένοι επιστήμονες και μελετητές της βγάζουν το καπέλο για τον χειρισμό της και για τις φειδωλές δηλώσεις της.

Ίσως ,εκτιμούν πολλοί, αυτή η ανασκαφή να κάνει την ελληνική κυβέρνηση να ξανασκεφτεί τις χρηματοδοτήσεις για τις ανασκαφές στην Ελλάδα και να αξιοποιήσει παράλληλα και μερίδα αρχαιολόγων που βρίσκονται στον πάγο λόγω των περικοπών.

Πολύ καλά κάνει η αρχαιολόγος της ανασκαφής και είναι μετρημένη στις δηλώσεις της όμως πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι εκείνη ξέρει  το αποτέλεσμα της ανασκαφής αλλά είναι υπομονετική  και τυπική.
Η πίεση των μέσων μαζικής ενημέρωσης ,η αγωνία των πολιτών και η ζηλοφθονία κάποιων δεν φαίνεται να την πτοούν την στιγμή που με μια σοβαρή ομάδα κάνει την δουλειά της .

Κι εκείνη θαμπώθηκε με τα ευρήματα κι εκείνη ένιωσε δέος κι εκείνη αγωνιούσε για το τέλος αυτής της διαδρομής και αγωνιά ακόμη αλλά περιμένει την κατάλληλη στιγμή που το φως θα πέσει άπλετο στο μυστήριο να πει εκείνη την τελευταία κουβέντα.

Ο τάφος είναι ένα μεγάλο μνημείο ένα λαμπρό σημείο αναφοράς για την χώρα  και ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Οι θάλαμοι ,τα αναχώματα .ο περίβολος, οι Καρυάτιδες, οι υποστυλώσεις ,τα σπήλαια, η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του αλλά και τα σενάρια μαζί με τις προηγούμενες προσπάθειες ανασκαφής από τον Λαζαρίδη θα μπορούσαν να συνθέσουν μια υπέροχη ιστορία που θα γραφεί σίγουρα για την μεγαλοπρεπή ανασκαφή .

ΠΗΓΗ http://www.briefingnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου