Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

«Βασίλισσα» στο σκάκι η Σταυρούλα Τσολακίδου




Ρεπορτάζ Κατερίνα Ροββά
 
Είναι ένα κορίτσι που κατάφερε να φέρει ξανά στο ελληνικό προσκήνιο το σκάκι. Μια μαθήτρια από την Καβάλα, η οποία πέρυσι, σε ηλικία 13 ετών, γινόταν παγκόσμια πρωταθλήτρια αποσπώντας διεθνή αναγνώριση.

Γνήσιο ταλέντο, όπως εκτιμούν έμπειροι παράγοντες του αθλήματος, η Σταυρούλα Τσολακίδου έχει δυνατότητες να εξελιχθεί σε σκακίστρια μεγάλης ακτινοβολίας.


Το χρυσό στο περσινό πρωτάθλημα δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία για όσους γνωρίζουν τη μικρή αθλήτρια. Είχε προηγηθεί μια αξιοθαύμαστη πορεία. Τέτοια που το καλοκαίρι του 2013 είχε ωθήσει το οικογενειακό της περιβάλλον να λάβει μια μεγάλη απόφαση: Η Σταυρούλα θα αγωνιζόταν στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα με αγόρια έως 16 ετών και όχι με κορίτσια έως 14 ετών -όπως θα ήταν λογικό- καθώς θεωρήθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν είχε πλέον πολλά να προσφέρει στην αγωνιστική της εξέλιξη. Επιδεικνύοντας αλματώδη πρόοδο έφτασε τον Δεκέμβρη του 2013 να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στις κορασίδες στο παγκόσμιο τουρνουά που διεξήχθη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ φέτος, στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής, κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο, παλεύοντας μέχρι την τελευταία στιγμή για την πρώτη θέση. Αυτήν τη φορά αγωνίστηκε με κορίτσια έως 16 ετών.

Το καθημερινό πρόγραμμα της Σταυρούλας Τσολακίδου στερείται αρκετά την ανεμελιά των συνομηλίκων της. Ο ελεύθερός της χρόνος περιλαμβάνει μελέτη τεχνικών σκακιού, παρακολούθηση βίντεο με παρτίδες, ανάλυση παιχνιδιών. Ακόμη και στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα, όπως η ίδια λέει, περνά αρκετές ώρες μπροστά από τον υπολογιστή παρακολουθώντας τις κινήσεις των μελλοντικών αντιπάλων της.
Εχοντας ως πρότυπό της την Ουγγαρέζα αθλήτρια Τζούντιθ Πόλγκαρ, τη θεωρούμενη ως καλύτερη σκακίστρια όλων των εποχών, η Σταυρούλα είναι έτοιμη για τη σκληρή προσπάθεια που επιβάλλει ο δρόμος που έχει διαλέξει. Πολλοί την αποκαλούν διάδοχο της σπουδαίας σκακίστριας Αννας Μαρίας Μπότσαρη, ενώ όσοι τη γνωρίζουν μιλούν για ένα σεμνό και ώριμο παιδί. Εκείνη επιθυμεί να γίνει προπονήτρια στο άθλημά της και ονειρεύεται ένα μέλλον που θα περιλαμβάνει πολλές σκακιστικές μονομαχίες...

Πρωταθλήτρια Ελλάδας στα 9

Γεννημένη στις 24 Μαρτίου του 2000, η Σταυρούλα ήταν μόλις 9 ετών όταν έγινε για πρώτη φορά πρωταθλήτρια Ελλάδας. Ξεκίνησε να εκπροσωπεί τη χώρα μας σε παγκόσμιες διοργανώσεις στα δέκα της χρόνια κατακτώντας την έκτη θέση. Είχε μάθει τις πρώτες κινήσεις στο σκάκι στη Β' τάξη του Δημοτικού Σχολείου, ενώ ζώντας σε μια πόλη με μεγάλη σκακιστική παράδοση όπως η Καβάλα, το ταλέντο της βρήκε εύφορο έδαφος για να καλλιεργηθεί.
ΠΗΓΗ http://www.topontiki.gr/ Αναδημοσίευση από το ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου