Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Εξαγορά πλασματικών χρόνων για σύνταξη

Τσατσάκης Γιάννης
Tη δυνατότητα να εξαγοράσουν πλασµατικά χρόνια για στρατό, σπουδές και παιδιά ώστε να συµπληρώσουν τα 40 έτη ασφάλισης που απαιτούνται για να συνταξιοδοτηθούν στα 62 τους χρόνια θα έχουν οι αγρότες, βάσει της νέας τροπολογίας που ψηφίστηκε την περασµένη Πέµπτη από τη Βουλή. Η εν λόγω τροπολογία έρχεται να βελτιώσει περαιτέρω τη νοµοθετική ρύθµιση για την κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώµατος από αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς στα 62 έτη µε 40 χρόνια εργασίας την οποία προωθούσε το υπουργείο Εργασίας.
Το πλήρες κείµενο έχει ως εξής:
«Αιτιολογική Έκθεση
Η προτεινόµενη ρύθµιση στην τροπολογία που έχει κατατεθεί και αναφέρεται στη συνταξιοδότηση των αγροτών είναι µεν θετική γιατί αποκαθιστά µια αδικία που υπάρχει και δίνει τη δυνατότητα συνταξιοδότησης και στους ασφαλισµένους του ΟΓΑ στο 62ο έτος της ηλικίας τους µε τη συµπλήρωση των 40 ετών ασφάλισης, όπως και στα άλλα ταµεία, χρειάζεται όµως µία προσθήκη – βελτίωση, για να έχουν τη δυνατότητα αξιοποίησης των πλασµατικών ετών και οι ασφαλισµένοι του ΟΓΑ. Με δεδοµένο ότι η ασφάλιση στον ΟΓΑ αρχίζει από 1/1/1988, η δυνατότητα αξιοποίησης πλασµατικών χρόνων και στον ΟΓΑ, για τη συµπλήρωση των 40 ετών ασφάλισης, είναι απολύτως αναγκαία και σήµερα και για το µέλλον. Παράλληλα µια τέτοια ρύθµιση δηµιουργεί κίνητρο ασφάλισης για όλους τους αγρότες, κυρίως όµως στους νέους, αφού παρέχεται η δυνατότητα µέσα από τη συνεχή ασφάλισή τους να εξασφαλίσουν σύνταξη σε ηλικία µικρότερη κατά πέντε έτη από το γενικό όριο των 67 ετών.

Τροποποίηση – Προσθήκη
Στην παράγραφο 3Α της υπ’ αριθµ. γεν. 1821 ειδ.81 τροπολογίας επί του σχεδίου νόµου «Ρυθµίσεις θεµάτων εφοδιαστικής και άλλες διατάξεις» πριν τα εισαγωγικά τίθεται τελεία (.) και προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Για τη συµπλήρωση των 40 ετών ως χρόνος ασφάλισης λογίζονται οι αναφερόµενοι στην παρ. 7 του αρ. 4 του νόµου 3029/2002 και του αρ. 40 του νόµου 2084/1992 ως αυτά τροποποιήθηκαν µε το νόµο 3996/2011».     
ΠΗΓΗ http://www.agronews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου