Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

Η ύδραυλις στο Δίον.




Ο Κτησίβιος εκτός των άλλων ασχολήθηκε και με την μουσική κατασκευάζοντας το πρώτο πληκτροφόρο όργανο. Η ύδραυλις ήταν ένα μουσικό όργανο που λειτουργούσε με πίεση που του παρείχαν αντλία αέρα και υδραυλικός μηχανισμός και οδηγούσε κατ'
επιλογή των πλήκτρων ισάριθμους μεταλλικούς αυλούς.


Ένας έξυπνα σχεδιασμένος και κατασκευασμένος μηχανισμός επέτρεπε σε μία αεραντλία να αποθηκεύει τον συμπιεσμένο
 αέρα σε μια δεξαμενή και με την βοήθεια υδραυλικού συστήματος να τον στέλνει με διαρκώς σταθερή πίεση για την λειτουργία του οργάνου. Έτσι κάθε πλήκτρο μπορούσε πάντα να στέλνει σε κάθε αυλό σταθερή πίεση αέρα. Ήταν ένα πληκτροφόρο μουσικό όργανο που μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί πρόδρομος του σημερινού αρμόνιου.
Αν και κατασκευαστής της θεωρείται ο Κτησίβιος, άλλοι αποδίδουν την εφεύρεσή της στον Ήρωνα και την εξέλιξή της στον Κτησίβιο. Κοντά στο Δίον στην Πιερία το 1992 βρέθηκε τμήμα υδραύλεως του 1ου αιώνα π.Χ. Με βάση την περιγραφή του Ήρωνα και του Βιτρούβιου και το κομμάτι που βρέθηκε έγινε δυνατή η ανακατασκευή της από τον καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή.Η ύδραυλις χρησιμοποιούταν μέχρι τον 9ο τουλάχιστον αιώνα από βυζαντινούς αυτοκράτορες. Από πολλούς ερευνητές θεωρείται ότι το εκκλησιαστικό όργανο βασίστηκε πάνω στο σχέδιο της υδραύλεως.

http://www.tmth.edu.gr/aet/thematic_areas/p315.html


Dion Δίον Archaeological Park & Museum

ΥΔΡΑΥΛΙΣ- ΑΡΧΑΙΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ




Η ύδραυλις, πρόγονος του εκκλησιαστικού οργάνου, βασιζόταν στη σύριγγα του Πανός. Αρκετά μεγάλο όργανο, εντυπωσίαζε για το όμορφο ορθογώνιο πλαίσιο του, που είχε ύψος ένα μέτρο.
Εντύπωση προκαλούσαν και οι αυλοί που στέκονταν όρθιοι, ανισοϋψείς, πιο πάνω από τα πλήκτρα. Ο οργανοπαίκτης, καθιστός ή όρθιος, χρησιμοποιούσε και τα δυο του χέρια.
Εφευρέτης της υδραύλεως ήταν ο μηχανικός Κτησίβιος, που εργαζόταν στην Αλεξάνδρεια στα μέσα του 3ου αι. π.χ.
Μετά τον 1ο αι. π.χ άρχισε να διαδίδεται ευρέως.
Η ύδραυλις αποτελούνταν από τρία βασικά μέρη, τους αυλούς, τον αεραγωγό και τη δεξαμενή. Οι αυλοί, ήταν φτιαγμένοι αρχικά από καλάμι και ύστερα από χαλκό.
Ακριβώς κάτω από του αυλούς βρισκόταν ο αεραγωγός, χωρισμένος απ' αυτούς με συρόμενα τμήματα. Με την πίεση του πλήκτρου, το συρόμενο τμήμα άφηνε τον πεπιεσμένο αέρα του αεραγωγού να εισέλθει στον αυλό για να ηχήσει.
Κάτω από τον αεραγωγό, βρισκόταν η δεξαμενή του νερού. Μέσα από ένα επαναστατικό σύστημα- με βασικά στοιχεία το θολωτό θάλαμο, τη βαλβίδα και την αντλία,- τροφοδοτούσε τον αεραγωγό με πεπιεσμένο αέρα.
Από τον 2ο αι. μ.χ. η δεξαμενή νερού αντικαταστάθηκε από αερόσακο που φούσκωνε μέσω φυσερού. Ως αποτέλεσμα, η ύδραυλις ελάφρυνε αρκετά και απέκτησε πιο δυνατό ήχο.
Μετά τον 8ο αι. μ.χ. η ύδραυλις πέρασε από το Βυζάντιο στη Δύση.
Εκεί εξελίχθηκε στο γνωστό όργανο που πάνω του στηρίχτηκαν οι πρώτες μορφές φωνητικής και ορχηστρικής μουσικής.


Dion Δίον Archaeological Park & Museum

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου