Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Ανάβαση Ολύμπου 27 – 28 Σεπτεμβρίου


  
 Στη φετινή, μετά το Παζάρι, ανάβαση του Ολύμπου, ο σύλλογος μας αποφάσισε  να κάνει μια καινοτομία. Να ανεβούμε από διαφορετικά μονοπάτια και όλοι μαζί να συναντηθούμε στο Οροπέδιο.
Αυτό θεωρούμε ότι διευκολύνει για τους παρακάτω λόγους:
·         Όσοι έχουν ανέβει αρκετές φορές τους δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσουν τον Όλυμπο και από μία άλλη πλευρά.
·         Μπορεί κανείς  να επιλέξει μια πιο απαιτητική ανάβαση.
·         Αν κάποιος ανέβει για πρώτη φορά ή θέλει η ανάβασή του να είναι η δυνατόν ευκολότερη.
·         Και φυσικά αν το πείραμα πετύχει, κάποιος μπορεί κάθε χρόνο να γνωρίζει και μία διαφορετική πλευρά του Μυθικού βουνού.
Για να επιλύσουμε επίσης το πρόβλημα του μεγάλου συνωστισμού στο καταφύγιο του Κάκκαλου, αποφασίσαμε να κλειστούν και κάποια κρεβάτια στο καταφύγιο του Γιόσου Αποστολίδη, αυτό όμως προϋποθέτει να γνωρίζουμε έγκαιρα τον ακριβή αριθμό των μελών της ορειβατικής μας ομάδας.
Για τους παραπάνω λόγους για να πάρει μέρος κάποιος στη φετινή ανάβαση θα πρέπει, να  δηλώσει σε ποια από τις διαδρομές θα συμμετέχει, καθώς επίσης να πληρώσει το κόστος διανυκτέρευσης στο καταφύγιο που είναι 10 €.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας σε σχέση με τις δηλώσεις μέχρι συμπλήρωσης των θέσεων.  Παρακάτω θα γίνει περιγραφή των μονοπατιών που θα περπατήσουμε, ώστε να δοθούν στοιχεία για την επιλογή που θα κάνει ο καθένας

1)    Γκορτσιά -  Πετρόστρουγκα – Σκούρτα – Οροπέδιο Μουσών
Διάρκεια 6 ώρες, υψομετρική διαφορά 1600 μ., διαδρομή μέτριας δυσκολίας.
Στο δρόμο για τα Πριόνια, 4 χιλιόμετρα πριν, υπάρχει διασταύρωση, στη θέση Γκορτσιά που οδηγεί σε 200 μ. στην αρχή του μονοπατιού. Είναι ένα από τα δύο πιο πολυσύχναστα μονοπάτια για το Οροπέδιο. Σε μία ώρα φθάνεις στη θέση Μπάρμπα όπου υπάρχει παγκάκι. Την επόμενη ώρα το μονοπάτι συνεχίζει να εξελίσσεται μέσα σε δάσος κωνοφόρων και οξιάς για να φθάσει ση θέση Πετρόστρουγκα, όπου υπάρχει καταφύγιο που λειτουργεί όλο το χρόνο.
Στην επόμενη ώρα κινούμαστε μέσα σε  πανύψηλα Ρόμπολα τα οποία στη συνέχεια αραιώνουν, για να φθάσουμε στο οροπέδιο της Σκούρτας και στην κορυφή της Σκούρτας. Από εκεί αρχίζει ο Λαιμός που οδηγεί στα καγκέλια, το πέρασμα του Γιόσου, και τέλος στο Οροπέδιο και στα δύο καταφύγια. Περισσότερες πληροφορίες Γκορτσιά - Οροπέδιο Μουσών. Υπεύθυνος: Τερζής Αθανάσιος

2)    Πριόνια – Γουμαρόσταλος – Οροπέδιο Μουσών.
Διάρκεια  4 ώρες, υψομετρική διαφορά 1600 μ., διαδρομή δύσκολη.
Το μονοπάτι ξεκινά από τα Πριόνια δεξιά δίπλα από τις τουαλέτες. Αρκετά καλά σηματοδοτημένο. Είναι η συντομότερη διαδρομή για να βγει κάποιος στο Οροπέδιο των Μουσών.
Αναπτύσσεται στην αρχή μέσα σε πυκνό δάσος, αρκετά απότομα μέχρι το πρώτο λιβαδάκι. Στη συνέχεια η βλάστηση αραιώνει και μετά το τρίτο λιβαδάκι κινείται πάνω  σε κόψη, για να καταλήξει σε λούκι το οποίο απαιτεί και αναρρίχηση ανάλογη αυτής της ανάβασης από το λούκι του Μύτικα, η κατάληξη είναι πλέον το Οροπέδιο των Μουσών. Πληροφορίες στο Γουμαρόσταλος Υπεύθυνος:Λανάρας Παναγιώτης.

3)    Κρεβάτια – Κόψη Μπαρμπαλά – Οροπέδιο Μουσών.
Διάρκεια 6- 7 ώρες, υψομετρική διαφορά 1680 μ., διαδρομή σχετικά δύσκολη.
Το μονοπάτι είναι πολύ καλά σηματοδοτημένο και αρχίζει από το καταφύγιο Κρεβάτια στα 1020 μ., εξελίσσεται στην αρχή μέσα σε πυκνό δάσος και σχετικά απότομα, μετά από 2 ώρες περίπου φθάνει σε μπαλκόνι με ορόσημο. Ακολουθεί κόψη χωρίς ιδιαίτερη ανηφόρα που σε βγάζει στη βάση απότομης πλαγιάς με βράχινα και σαθρά τμήματα όπου χρειάζεται προσοχή, καταλήγει πίσω από το καταφύγιο του Αποστολίδη, ανάμεσα σε Τούμπα και Προφήτη  Ηλία. Πληροφορίες στο  Μπαρμπαλάς Υπεύθυνος:Πραντσίδης Δήμος

4)  Ρέμα Ναούμ – Καζάνια – Πόρτες – Οροπέδιο
Διάρκεια 4 ώρες, υψομετρική διαφορά 1400 μ., διαδρομή δύσκολη απαιτεί εμπειρία, η σήμανση δεν είναι επαρκής.
Το περπάτημα αρχίζει από τη θέση Σπηλιά και για 1,5 ώρες περπατάς συνεχώς μέσα στην κοίτη του ρέματος. Στη συνέχεια πας προς τη δεξιά πλευρά προς την ορθοπλαγιά του Σκολιού σε πλαγιά σχετικά απότομη με χαμηλή βλάστηση, ακλουθώντας κούκους (μικρή πυραμιδοειδής κατασκευή με πέτρες) μέχρι τη βάση του Σκολιού. Μπροστά σου έχεις τη βόρεια πλευρά των ψηλότερων κορυφών του Ολύμπου, Τούμπα, Στεφάνι, Μύτικας, Σκολιό, τα γνωστά Καζάνια. Η συνέχεια χρειάζεται προσοχή γιατί το μονοπάτι δεν είναι διακριτό, έχει μεγάλες κλίσεις που εναλλάσσονται σε πλάκες,  σαθρά και σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται αναρρίχηση μικρών τμημάτων. Για να βγει τελικά ανάμεσα σε Τούμπα και Στεφάνι. Περισσότερες πληροφορίες στο Ρέμα Ναούμ - Καζάνια - Πόρτες Υπεύθυνος:Παπατριανταφύλλου Βασίλης

5)    Καλύβια Ελασσόνας – Μεγάλη Γούρνα (ποδηλατικά)
 Μεγάλη Γούρνα - Καταφύγιο Χρήστος Κάκκαλος (Ορειβατικά)
Η διαδρομή ξεκινά ποδηλατικά από τα Καλύβια Ελασσόνας . Στα Καλύβια που απέχουν 90 περίπου χιλιόμετρα από το Αιγίνιο θα φθάσουμε με αυτοκίνητο.
Η αφετηρία μας θα είναι σε υψόμετρο 650 μέτρα περίπου, που είναι και το υψόμετρο του οικισμού. Η ποδηλατική διαδρομή θα γίνει από χωμάτινο (με πέτρες) δρόμο που φθάνει μέχρι το υψόμετρο των 2430 μέτρων στην τοποθεσία «Μεγάλη γούρνα», όπου βρίσκονται δυο καταφύγια ανάγκης.
Από εκεί συνεχίζουμε με τα πόδια προς Οροπέδιο και το καταφύγιο Χρήστος Κάκκαλος όπου και θα διανυκτερεύσουμε. Την Κυριακή το πρωί όσοι θέλουν θα ακολουθήσουν τις ομάδες  που θα ανεβούν κορυφές (Μύτικα ή Στεφάνι) και στη συνέχεια όλοι μαζί θα κατευθυνθούμε προς τη μεγάλη γούρνα και από εκεί με τα ποδήλατα θα κατεβούμε στα Καλύβια.
Το ποδηλατικό κομμάτι έχει μήκος 22 χιλιόμετρα και το ορειβατικό 7 χιλιόμετρα στην μια κατεύθυνση και άλλο τόσο στην επιστροφή. Υπεύθυνος: Πρασκίδης Χρήστος.
6)    Πριόνια – καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός – Οροπέδιο Μουσών
Η συγκεκριμένη διαδρομή προτάθηκε για να διευκολύνει όσους θέλουν να αποφύγουν την ένταση της ανάβασης σε μία ημέρα. Θα γίνει με δύο διανυκτερεύσεις μία στο καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός, την Παρασκευή και η δεύτερη στο Οροπέδιο των Μουσών.
Πρώτη ημέρα: Πριόνια καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός»
Διάρκεια 3 ώρες, υψομετρική διαφορά 1000 μ. διαδρομή μέτριας δυσκολίας
Η διαδρομή από τα Πριόνια (1100 μ.) μέχρι το καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» (2100 μ.) είναι το πιο πολυσύχναστο ορειβατικό μονοπάτι του Ολύμπου, τμήμα του Ε4. Τα Πριόνια είναι το τελευταίο σημείο στο οποίο μπορούμε να οδηγηθούμε με το αυτοκίνητο (απέχει 18 χιλιόμετρα από το Λιτόχωρο). Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής γίνεται μέσα στο δάσος. Το μονοπάτι είναι πολύ καλά διατηρημένο. Τα πυκνά πεύκα σε συνδυασμό με τις οξιές και τα έλατα δίνουν στο τοπίο μια ξεχωριστή γοητεία. Το καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» βρίσκεται πάνω σε ένα φυσικό μπαλκόνι, περιτριγυρισμένο από εντυπωσιακά αιωνόβια ρόμπολα.
Δεύτερη μέρα: Καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός – Ζωνάρια – Οροπέδιο Μουσών.
Διάρκεια 2,5 ώρες, υψομετρική διαφορά 550 μ., διαδρομή μέτριας δυσκολίας.
  Το μονοπάτι αρχίζει να αναπτύσσεται σχετικά απότομα στην αρχή με υπέροχη θέα προς το Λιτόχωρο και τη θάλασσα, στη θέση Σταβραητιές διακλαδίζεται και πάει προς Σκάλα και Οροπέδιο των Μουσών αντίστοιχα. Στη συνέχεια στα Ζωνάρια είναι λιγότερο ανηφορικό αλλά χρειάζεται προσοχή γιατί υπάρχουν σημεία που είναι εκτεθειμένο. Την κούραση και την ένταση της ανάβασης έρχεται να  ανταμείψει η υπέροχη θέα όταν ξαφνικά ξεπροβάλει μπροστά σου το Οροπέδιο των Μουσών και τοΣτεφάνι.  Ανάλογα με τις συνθήκες και τη διάθεση της ομάδας θα εκτιμηθεί αν ανεβαίνοντας γίνει και η κορυφή ΣκολιόΥπεύθυνος Καρυδιάς Μιχάλης. 
Την Κυριακή θα γίνει ανάβαση στις κορυφές Μύτικας - Στεφάνι - Προφήτης Ηλίας.

http://osai1.blogspot.gr/2014/08/27-28.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου