διατάξεις του, συνιστούν μία φαρσοκωμωδία.
Οι 6,2 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων παρακολουθούν έκπληκτοι τα τελευταία επεισόδια της φαρσοκωμωδίας αυτής και φυσικά αυτό που τους «καίει» δεν είναι το τι λέει ο κάθε ανεύθυνος βουλευτής, αλλά το γεγονός ότι έως τις 30 του μήνα θα πρέπει να πληρώσουν τον λογαριασμό.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ
Η ιστορία του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων ξεκινά ακριβώς πριν από δύο χρόνια. Το φθινόπωρο του 2012 ελήφθη η απόφαση να συγκροτηθεί στο υπουργείο Οικονομικών μια διακομματική επιτροπή στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της τότε τρικομματικής κυβέρνησης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ) και στελέχη του υπουργείου.
Εργο της επιτροπής θα ήταν ο σχεδιασμός ενός νέου φόρου σε όλα τα ακίνητα ο οποίος θα αντικαθιστούσε το «χαράτσι» της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
Η τρόικα είχε ανάψει το πράσινο φως, θέτοντας όμως την προϋπόθεση ο νέος φόρος να φέρνει στα δημόσια ταμεία τα ίδια έσοδα που εισπράττονταν από τους δύο υπό κατάργηση. Δηλαδή τουλάχιστον 2,6 δισ. ευρώ ετησίως.
Ο Νίκος Καραβίτης δέχεται τώρα ομαδικά πυρά για τον νόμο που όλοι συμφώνησαν.
Ο Νίκος Καραβίτης δέχεται τώρα ομαδικά πυρά για τον νόμο που όλοι συμφώνησαν.
Λίγους μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2013, η διακομματική επιτροπή ολοκλήρωσε το πόρισμά της και το παρέδωσε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Η πρόταση της επιτροπής ήταν ο νέος φόρος να επιβληθεί σε όλα τα ακίνητα, ακόμη και στα αγροτεμάχια και να υπάρχει ένα μικρό αφορολόγητο όριο, έτσι ώστε να απαλλαγούν οι μικροϊδιοκτήτες.
Το γαϊτανάκι
Μάλιστα εκείνη την περίοδο υπήρξε και κοστολογημένη πρόταση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου η οποία όμως απερρίφθη εν ριπή οφθαλμού. Κι αυτό γιατί το δημοσιονομικό της αποτέλεσμα ήταν μόλις 1 δισ. ευρώ ετησίως.
Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί να καταργήσει το «χαράτσι» και ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας πήρε το θέμα πάνω του και ανέθεσε στον σύμβουλό του καθηγητή Νίκο Καραβίτη να σχεδιάσει το νέο σύστημα φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας.
Τα σενάρια επιβολής του νέου φόρου διαδέχονταν το ένα το άλλο, ανάλογα με τις αντιδράσεις που προκαλούσαν στο εσωτερικό της κυβέρνησης και κυρίως τις ενστάσεις που διατύπωνε κάθε φορά η τρόικα.
Ολιγομελείς ομάδες από τα κόμματα της συγκυβέρνησης συμμετείχαν σε προπαρασκευαστικές συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών.
Μετά τα αλλεπάλληλα «λίφτινγκ» στις κλίμακες και τους συντελεστές του νέου φόρου, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στις 24 Οκτωβρίου 2013 έδωσε για δημόσια διαβούλευση το σχέδιο για τον νέο φόρο ακινήτων που προέβλεπε τη φορολόγηση όλων των κτισμάτων, των οικοπέδων εντός σχεδίου πόλεως και οικισμού καθώς και για πρώτη φορά των αγροτεμαχίων.
Μάλιστα υπήρχε πρόβλεψη ακόμη και για μαντριά αλλά και ημιτελή κτίσματα.
Το σχέδιο πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων και στους κόλπους της κυβέρνησης. Μάλιστα τους τόνους σήκωσαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Το γαλάζιο κίνημα εξελίχθηκε σταδιακά σε εμφυλιοπολεμική σύρραξη ανάμεσα στους βουλευτές της περιφέρειας και των αστικών κέντρων.
Το βράδυ της 30ής Οκτωβρίου, 74 γαλάζιοι βουλευτές της ΝΔ συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα «Σάκη Καράγιωργα» του υπουργείου Οικονομικών, για να ενημερωθούν από τον Γιάννη Στουρνάρα και τους συνεργάτες του.
Εκεί φάνηκε ότι οι απόψεις, αν μη τι άλλο,… διίστανται.
«Θα συζητήσουμε για όλα, αρκεί να μη μας… καπελώσουν οι αγρότες», είπε κάνοντας χιούμορ η βουλευτής της Α’ Αθηνών Φωτεινή Πιπιλή, πλησιάζοντας τον συνάδελφό της από την Αχαΐα κ. Θανάση Νταβλούρο,την ώρα που εκείνος έβαζε ένα ποτήρι νερό και λίγο πριν ξεκινήσει η σύσκεψη.«Δεν μπορούμε να τιμωρούμε τον αστικό κόσμο και όσους εργάζονται. Δεν μπορούμε να έχουμε υψηλές αντικειμενικές αξίες.
Δεν μπορεί να εξαιρούμε στάνες και όχι τις αποθήκες των καταστημάτων», υποστήριξε ο κ. Ανδρέας Ψυχάρης, ενώ λίγο μετά ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάξιμος Χαρακόπουλος,αντέτεινε «… δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις ότι εξαιρούνται από τη φορολόγηση οι στάνες και την ίδια στιγμή να ράβουν κοστούμι 1.000-1.500 ευρώ για κάθε κτηνοτρόφο».
Αιχμηρή ήταν η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, που έκανε λόγο για βάρβαρη φορολόγηση ακινήτων, ενώ σημείωσε ότι οι φόροι είναι πάνω από τα μέτρα μας.
Οι τόνοι ανέβηκαν στη μαραθώνια σύσκεψη και ο… επικεφαλής της ομάδας των «επαρχιωτών» Ιορδάνης Τζαμτζής έφθασε στο σημείο να προτείνει πάγωμα του επίμαχου σχεδίου και παράταση για έναν ακόμη χρόνο του καθεστώτος με το χαράτσι μέσω ΔΕΗ.
Τελικά το οικονομικό επιτελείο προχώρησε σε βελτιώσεις κυρίως στα αγροτικά ακίνητα και τα οικόπεδα εντός σχεδίου, οι βουλευτές ενημερώθηκαν για όλες τις λεπτομέρειες, και το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή τον Δεκέμβριο.
Η ψηφοφορία
Το βράδυ της Παρασκευής 20 Δεκεμβρίου υπερψηφίστηκε με 150 ψήφους υπέρ και 145 κατά. Η κυβέρνηση δεν βγήκε αλώβητη, καθώς ο βουλευτής Βύρων Πολύδωρας καταψήφισε και διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά οι τότε αντάρτες δήλωναν υπερήφανοι για τις αλλαγές που έγιναν… κατόπιν ενεργειών τους.
Εννέα μήνες μετά και αφού αντέδρασαν, ξαναθυμήθηκαν να το παίξουν και πάλι «διαφωνούντες αντάρτες», ενώ ο νόμος φέρει και τη δική τους σφραγίδα. Ο… φόρος ξεχάστηκε λοιπόν για μήνες, παρότι στο υπουργείο Οικονομικών οι υπηρεσίες προχωρούσαν τα τεχνικά ζητήματα για την εφαρμογή του, μέχρι τις αρχές Αυγούστου όταν στο Taxis ανέβηκαν τα εκκαθαριστικά για την πληρωμή του.
Ειδικά για οικόπεδα εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού σε 4.000 οικισμούς της χώρας προέκυπταν «εξωπραγματικές» επιβαρύνσεις, ενώ δεν είχε υπολογιστεί η έκπτωση 60% για τα ημιτελή κτίσματα.
Από εκείνες τις ημέρες μέχρι και την περασμένη Τρίτη, που το υπουργείο Οικονομικών έφερε διορθωτική τροπολογία, οι αντιδράσεις κορυφώθηκαν.
Μάλιστα 21 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας έφθασαν στο σημείο να απευθύνουν ερώτημα στον υπουργό Οικονομικών «αν παραμένει ακόμη σύμβουλος στο υπουργείο ο ”αρχιτέκτονας” του ΕΝΦΙΑ, καθηγητής Νίκος Καραβίτης, και σε θετική περίπτωση, αν ακόμη θεωρείται ”απαραίτητος” για σας και κατ’ επέκταση για την κυβέρνηση».
Βέβαια ο κ. Καραβίτης είχε αποχωρήσει από το υπουργείο με το που έγινε ο ανασχηματισμός στις αρχές Ιουνίου και ο κ. Χαρδούβελης έλαβε τη θέση του κ. Στουρνάρα.
Κάτι που ήταν ευρέως γνωστό και είναι απορίας άξιον πώς βουλευτές δεν γνώριζαν ότι ο «αρχιτέκτονας» -όπως τον αποκαλούν- του νόμου τον οποίο είχαν υπερψηφίσει στη Βουλή, είχε φύγει από το υπουργείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καραβίτης μετά τον ανασχηματισμό συμμετείχε μόνο σε μία σύσκεψη στο υπουργείο προς ενημέρωση του νέου υπουργού στις 30 Ιουνίου. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στην ίδια σύσκεψη παρουσιάστηκε, από αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου που σχετίζονται με τη φορολογία, αναλυτική κατάσταση με τις χρεώσεις του ΕΝΦΙΑ ανά κατηγορία ακινήτου.
http://pieriki.blogspot.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου