Ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρίσει ορισμένα σημεία αναφορικά με το νέο καθεστώς φορολόγησης των αγροτών. Αυτό προκύπτει από ανακοίνωση της ομοσπονδίας των φοροτεχνικών, μετά από συνάντηση με την Κατ. Σαββαίδου. Την ίδια ώρα η κουβέντα για νέες φορολογικές επιβαρύνσεις "ανάβει" και πάλι.
Πιο αναλυτικά οι φοροτεχνικοί με σχετική επιστολή ζητούν μεταξύ άλλων άμεση έκδοση εγκυκλίων για τους αγρότες με ξεκαθάρισμα του τι θεωρείται επεξεργασία (μεταποίηση) αγροτικών προϊόντων και τι όχι. Υπάρχει «νεφέλωμα» στον διαχωρισμό των υπηρεσιών που παρέχονται στους αγρότες ώστε να υπαχθούν στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ ή στον μειωμένο. Οι παλαιές εγκύκλιοι είναι σε ισχύ ;
Σίγουρα όμως οι συνθήκες μεταποίησης και το εύρος των αγροτικών προϊόντων έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Ταυτόχρονα άλλαξαν και οι προϋποθέσεις για πώληση αγροτικών προϊόντων κυρίως στο εξωτερικό. Αυτά που πρώτα τα πουλούσαν από το τελάρο σήμερα απαιτούν ειδική προεργασία για να πωληθούν και οι εγκύκλιοι είναι 30 ετών.
Όπως προσθέτουν στην ίδια επιστολή: "Ζητείστε την βοήθεια της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. και της Π.Α.Σ.Ε.Γ.Ε.Σ. για μια καταγραφή των υπηρεσιών αυτών τόσο από τους Συνεταιρισμούς των αγροτών όσο και από τρίτους επαγγελματίες. Και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει εγκυκλίους για επεξεργασία πρώτου βαθμού.
Πρέπει επίσης να εξευρεθεί ο τρόπος για τον δίκαιο υπολογισμό του φορολογητέου εισοδήματος των αγροτών του Ειδικού Καθεστώτος ΦΠΑ, καθώς δεν προβλέπεται απογραφή έναρξης σε περίπτωση που έχουν προϊόντα εσοδείας 2013 που πουλήθηκαν μέσα στο 2014."
Για τις επιδοτήσεις
Σε σχέση με τις επιδοτήσεις αναφέρουν: Αγροτικές επιδοτήσεις 2014 για παραγωγή 2013. Η Γ.Γ.Δ.Ε. πρέπει να ξεκαθαρίσει πως θα φορολογηθούν καθώς υπάρχει λογιστικός προσδιορισμός του εισοδήματος.
Δημοσιεύματα
Τις προηγούμενες πάντως μέρες προηγήθηκε κύκλος δημοσιευμάτων στα οποία αναφέρονταν ότι:
Όσοι αγρότες δηλώσουν το 2015 πραγματικά εισοδήματα μικρότερα από τα τεκμαρτά, δηλαδή αυτά που προκύπτουν από τα περιουσιακά στοιχεία τους (σπίτια, εξοχικά, αυτοκίνητα, πιστωτικές κάρτες κ.λπ.), τότε η Εφορία θα τους περιμένει στη γωνία.
Η πρόσθετη διαφορά μεταξύ δηλωθέντος και τεκμαρτού εισοδήματος θα θεωρείται ως «εισόδημα από επιχειρηματική εμπορική δραστηριότητα» και θα φορολογείται με συντελεστή διπλάσιο, δηλαδή με 26% αντί με 13% που προβλέπεται κανονικά για τα γεωργικά εισοδήματα!
Ακόμη και στην περίπτωση που ο φορολογούμενος επικαλείται ζημία από την αγροτική του εκμετάλλευση, η Εφορία θα συνεχίσει να τον φορολογεί με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.
Οι διατάξεις αυτές έρχονται να εφαρμοστούν με μια σειρά από άλλες ρυθμίσεις που αφορούν την αλλαγή του τρόπου προσδιορισμού του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος των αγροτών.
Σύμφωνα με αυτές, το καθαρό φορολογητέο εισόδημα του κάθε αγρότη θα προσδιορίζεται πλέον λογιστικά (έσοδα μείον έξοδα).
Διευκρινήσεις από ΥΠΟΙΚ
Η κυβέρνηση έχει θεσπίσει τη φορολόγηση των κερδών από ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα με συντελεστή 13% και αυτό θα ισχύσει σε κάθε περίπτωση, αναφέρει σε διευκρινιστική του ανακοίνωση το υπουργείο οικονομικών, απαντώντας στα δημοσιεύματα.
Σημειώνεται ότι ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος προβλέπει μεταξύ άλλων φορολόγηση 13% για αγρότες, συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών από το 2014.
Αλέξανδρος Μπίκας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου