της Άννης Καρολίδου
Η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης, με την εξασφάλιση 60 στρεμμάτων δημόσιας γης, έκανε το πολυαναμενόμενο μεγάλο βήμα για τη δημιουργία του πρώτου θύλακα καινοτομίας, αλλά παράλληλα και για τη θέση σε ισχύ ειδικών κινήτρων που ξεπερνούν το χάρτη των περιφερειακών ενισχύσεων.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε σήμερα στο υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης από τον Υπουργό Γιώργο Ορφανό και τον πρόεδρο της ΑΖΚ Δημήτρη Λακασά, έγινε αναφορά στα επόμενα βήματα για την προσέγγιση του μεγάλου στόχου που είναι η δημιουργία ενός «υγιούς και βιώσιμου οικοσυστήματος καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη» με την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Σε αυτό το στόχο, είπε ο κ. Λακασάς, δεν θα πρέπει να λειτουργήσουν ανασταλτικά «φαινόμενα ιδιοτέλειας και μιζέριας», μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος της Ζώνης, σε παραλήπτες που δεν κατονόμασε.
Όπως είχε γράψει η Voria.grαπό την προηγούμενη εβδομάδα, στην ΑΖΚ παραχωρήθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, για περίοδο 25 +10 ετών, έκταση 60 στρεμμάτων στο ΕΛΓΟ- Δήμητρα ( πρώην ΕΘΙΑΓΕ), στην περιοχή της Θέρμης.
Εκεί, θα δημιουργηθεί ο πρώτος θύλακας καινοτομίας, με αντικείμενο αναφοράς τον Αγροτοδιατροφικό τομέα. Στο θύλακα θα μπορούν να εγκατασταθούν νεοφυείς επιχειρήσεις αλλά και τα ερευνητικά τμήματα μεγάλων επιχειρήσεων, ελληνικών αλλά και ξένων.
«Η επένδυση στη καινοτομία αποτελεί επένδυση στο μέλλον», τόνισε ο υπουργός Γιώργος Ορφανός επισημαίνοντας ότι το εγχείρημα που ξεκίνησε πριν δέκα χρόνια, με την εξαγγελία δημιουργίας της ΑΖΚ από τον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, σήμερα βρίσκεται στο πραγματικό σημείο εκκίνησης.
«Τον τελευταίο χρόνο, η παρούσα διοίκηση(σσ τα μέλη δσ προσφέρουν χωρίς αποζημίωση) ολοκλήρωσε εσωτερικά το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης, κατάρτισε τον κανονισμό εσωτερικής λειτουργίας και προχώρησε την τροποποίηση του καταστατικού και του ιδρυτικού νόμου της Ζώνης», είπε ο κ. Λακασάς συμπληρώνοντας:
«Στο επόμενο διάστημα, άμεσα, προχωρούμε σε νέες επαφές με τους εμπειρογνώμονες της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας Jaspers οι οποίοι θα μας παρέχουν τεχνική βοήθεια για το πώς μπορεί το συγκεκριμένο έργο, να ενισχυθεί από τα Ταμεία της ΕΕ, είτε μέσω συγχρηματοδότησης για παράδειγμα από την ΕΤΕπ, είτε και μέσω φορολογικών κινήτρων».
Παράλληλα, την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, η Ζώνη διοργανώνει τη Demo Day, στην οποία οι 28 νεοφυείς επιχειρήσεις (start ups), που πέρασαν από το πρώτο σεμινάριο του Τhessaloniki Smart Up Innovation Hub, στο NOHΣΙΣ, θα έρθουν σε επαφή με ιδιώτες επενδυτές και επενδυτικά κεφάλαια που ελπίζεται ότι θα θελήσουν να στηρίξουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες και πρωτοβουλίες.
Πέραν αυτών, η διοίκηση της ΑΖΚ θα απευθύνει ανοικτή πρόσκληση στους φορείς, επιχειρηματικούς και ερευνητικούς, να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την ανάπτυξη του θύλακα καινοτομίας.
Στόχος πάντως είναι, στον πρώτο αυτό θύλακα, οι υποδομές που θα δημιουργηθούν να μπορούν να φιλοξενήσουν μία πρωτοβουλία, από το σημείο σύλληψης μίας καινοτόμου ιδέας μέχρι που αυτή να μπορεί να δώσει το προϊόν της στην αγορά.
H Zώνη άμεσα δε θα προχωρήσει στην οριοθέτηση της περιοχής που της παραχωρήθηκε αλά και στην εκπόνηση μελέτης, προκειμένου να σχεδιαστούν τα έργα ανάπλασης του χώρου.
Όσον αφορά τον επόμενο θύλακα καινοτομίας, το αντικείμενο που θα θεραπεύει θα προκύψει από το DEMO DAY, σε συνδυασμό με το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων με τους φορείς, μάλλον μέσα στο επόμενο δίμηνο.
Η διοίκηση της ΑΖΚ ελπίζει ότι θα μπορέσει, για την ανάπτυξη του θύλακα, θα αξιοποιήσει το ΣΕΣ 2014-2020 αλλά πιθανώς και Horizon 2020.
Να σημειωθεί ότι το αρχηγείο της ΑΖΚ θα παραμείνει στο ΝΟΗΣΙΣ και από εκεί θα σχεδιάζονται οι αναπτύξεις των θυλάκων καινοτομίας. Άλλωστε στο ΝΟΗΣΙΣ λειτουργούν ήδη οι 28 νεοφυείς επιχειρήσεις που επιλέχθηκαν στο πλαίσιο του Thessaloniki Smart Up Innovation Hub.
ΠΗΓΗ http://www.voria.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου