Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Βαμβάκι: Ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα η συγκομιδή με ανοιχτές τιμές. Χαμηλότερες οι φετινές προσδοκίες λένε οι εκκοκκιστές

Βαμβάκι: Ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα η συγκομιδή με ανοιχτές τιμές. Χαμηλότερες οι φετινές προσδοκίες λένε οι εκκοκκιστές
Με ανοιχτές τιμές μέχρι να ξεκαθαρίσει η εικόνα της αγοράς αλλά και να υπάρχουν σαφή στοιχεία για την ποιότητα του προϊόντος που θα παραδοθεί στα εκκοκκιστήρια ξεκινάει από την επόμενη εβδομάδα η συγκομιδή βάμβακος στη Θεσσαλία
(στις παρακάρλιες περιοχές που δεν ποτίστηκαν αρκετά λόγω των προβλημάτων με την άρδευση). Τα παραπάνω κάνει γνωστά στον ΑγροΤύπο, ο κ. Απόστολος Δοντάς, πρόεδρος της Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος (ΠΕΕΕΒ), ο οποίος παράλληλα αναφέρθηκε στη δυσμενή εικόνα που υπάρχει αυτή την περίοδο στη διεθνή αγορά. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώνει καθημερινά το ΥπΑΑΤ με τις διεθνείς τιμές του προϊόντος (μιας και αποτελεί το κατ’ εξοχήν χρηματιστηριακό αγροτικό προϊόν) σήμερα, Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου, η τιμή σύσπορου βαμβακιού είναι στα 0,42 ευρώ το κιλό (στην αρχή της εβδομάδας ήταν 0,43 ευρώ το κιλό ενώ από τις αρχές του μήνα κυμαίνεται στα 0,41 - 0,43 ευρώ το κιλό) ενώ η τιμή του εκκοκκισμένου στα 1,27 ευρώ το κιλό.

Οι εκκοκκιστές

«Η συγκομιδή ξεκινάει την επόμενη Τρίτη με Τετάρτη (23 – 24 Σεπτεμβρίου) στην Θεσσαλία εφόσον το επιτρέψει βέβαια ο καιρός. Παραδοσιακά η αγορά ξεκινάει με ανοιχτές τιμές μέχρις ότου διαμορφωθεί το κλίμα και αξιολογήσουμε ποιοτικά το προϊόν», μας αναφέρει ο κ. Απόστολος Δοντάς, πρόεδρος της Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος.
Και προσθέτει: «Αυτό που έχω να πω σε ότι αφορά τις τιμές είναι ότι η τρέχουσα τιμή του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αισιόδοξο ξεκίνημα των τιμών του βάμβακος φέτος. Δυστυχώς οι τιμές θα είναι αρκετά πιεσμένες σε σχέση με τα περσινά επίπεδα». Σε ερώτηση μας σχετικά με την περίοδο ανακοίνωσης των φετινών τιμών ο κ. Δοντάς εκτιμά ότι: «Το αργότερο μέχρι τις 10 Οκτωβρίου θα έχουμε μια πλήρη εικόνα της αγοράς για να ανακοινώσουμε και τις φετινές τιμές».

Απαιτεί προσοχή το βαμβάκι λένε οι παραγωγοί

Από την πλευρά τους οι παραγωγοί τονίζουν ότι το βαμβάκι είναι ένα προϊόν που απαιτεί προσοχή τόσο από τους ίδιους του αγρότες όσο και από τους εκκοκκιστές. Είναι σαφές άλλωστε ότι το ελληνικό βαμβάκι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εξαγώγιμα αγροτικά προϊόντα της χώρας το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να ενισχύσει τη θέση του στη διεθνή αγορά. «Οι τιμές που ακούγονται είναι από 45 έως 47 λεπτά το κιλό διότι όλα δείχνουν ότι οι εκκοκκιστές θέλουν και τελικά θα ρισκάρουν. Δεν υποστηρίζω ότι θα πρέπει να δοθεί η ανώτερη τιμή αλλά το βαμβάκι είναι ένα προϊόν που απαιτεί προσοχή. Η συγκομιδή στην Λάρισα αναμένεται να ξεκινήσει σε πέντε ημέρες περίπου»
Για εμφάνιση του ρόδινου σκουληκιού σε καλλιέργειες βάμβακος της Λάρισας κάνει λόγο στον ΑγροΤύπο, ο παραγωγός, κ. Χρήστος Σουλιώτης. «Ο κύριος όγκος της συγκομιδής θα ξεκινήσει το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου στις περιοχές που είναι πιο πρώιμες και δεν ποτίστηκαν καλά λόγω του προβλήματος που προέκυψε φέτος στις παρακάρλιες περιοχές που έπαιρναν νερό από τον Πηνειό. Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι και φέτος εντοπίζονται σε καλλιέργειες που βρίσκονται κοντά στη νέα Εθνική Οδό από Λάρισα μέχρι Νίκαια σημαντικοί πληθυσμοί ρόδινου σκουληκιού με αποτέλεσμα να υπάρχουν ζημιές», μας αναφέρει ο κ. Σουλιώτης.
Και προσθέτει: «οι τιμές που ακούμε είναι από 40 με 44 λεπτά το κιλό. Οι τιμές αυτές όμως είναι απαγορευτικές και πιστεύω ότι αν τελικά ισχύσουν του χρόνου θα μειωθούν κατά πολύ τα στρέμματα της καλλιέργειας».

Η εικόνα της ΔΑΟΚ Λάρισας για το ρόδινο σκουλήκι

Για τη γενικότερη εικόνα των προσβολών από το πράσινο και ρόδινο σκουλήκι επικοινωνήσαμε με τον προϊστάμενο του Τμήματος Ποιοτικού Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ Λάρισας κ. Δημήτρη Σταυρίδη ο οποίος μας έκανε γνωστό ότι: «Από τον Ιούνιο γνωρίζαμε ότι σε πολλές περιοχές οι συλλήψεις ήταν αυξημένες οπότε ήμασταν σε επιφυλακή. Υπάρχουν περιοχές που είναι πολύ καθαρές χωρίς κανένα πρόβλημα, υπάρχουν όμως και περιοχές που τελικά είχαμε ζημιές αλλά μόνο σε μεμονωμένες καλλιέργειες».
Και πρόσθεσε: «Με το πράσινο σκουλήκι επίσης έχουμε μεμονωμένα κρούσματα σε καλλιέργειες που οφείλονται στο γεγονός ότι ίσως οι παραγωγοί δεν πρόσεξαν ιδιαίτερα και δεν πραγματοποίησαν τις απαιτούμενες καλλιεργητικές φροντίδες». Τέλος ο κ. Σταυρίδης σημείωσε στον ΑγροΤύπο ότι ναι μεν μέχρι στιγμής η ζημιά δεν είναι σημαντική αλλά οι τελευταίες βροχοπτώσεις επιδεινώνουν την κατάσταση σε όσες έστω και μεμονωμένες καλλιέργειες υπάρχουν πληθυσμοί.

Οψίμιση παραγωγής στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Σκοπιανός, πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Βάμβακος μας αναφέρει: «δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμα οι τιμές και όσα γράφονται κατά την δική μου άποψη δεν ισχύουν. Όσον αφορά την καλλιέργεια φέτος τουλάχιστον στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα έχουμε σημαντική οψιμότητα 20 περίπου ημερών λόγω των βροχών. Τις προηγούμενες χρονιές αυτή την περίοδο οι παραγωγοί ράντιζαν ενώ φέτος όλα έχουν πάει πίσω».

totheshelf

Μπορείτε να κατεβάσετε εντελώς δωρεάν την εφαρμογή στο iPhone αλλά και το κινητό σας με λογισμικό android και να καταχωρήσετε προϊόντα (μεταξύ αυτών και βαμβάκι) που θέλετε να πουλήσετε ή να αγοράσετε. Στις καταχωρήσεις σας μπορείτε να αλλάζετε τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από το κινητό σας, για παράδειγμα αν η ποσότητα ή η τιμή του προϊόντος σας μειώθηκε μπορείτε άμεσα να τροποποιήσετε την καταχώρησή σας. Εφόσον καταχωρήσετε τα προϊόντα σας στο Totheshelf, οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν πλέον να επικοινωνήσουν μαζί σας ώστε να προχωρήσετε σε συναλλαγή. Κατά τον ίδιο τρόπο μπορείτε και εσείς να αναζητήσετε πιθανούς αγοραστές ή πωλητές - για να επικοινωνήσετε μαζί τους, αρκεί μία μηνιαία συνδρομή στο Totheshelf με 0,89 ευρώ!
Για να κατεβάσετε την εφαρμογή totheshelf, κάντε κλικ στο www.totheshelf.com και σκανάρετε το qrcode ή κάντε αναζήτηση στο App Store ή το Google play με τη λέξη agrotypos.
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr

ΠΗΓΗ http://www.agrotypos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου