Με το μεγαλειώδες ταφικό μνημείο της Αρχαίας Αμφίπολης δεν θα μπορούσε να μην ασχοληθεί και το «National Geographic» που διερωτάται: «Ποιος είναι θαμμένος στον τάφο της Αμφίπολης;».
Οι απανταχού λάτρεις της αρχαίας Ιστορίας έχουν ήδη αρχίσει να βάζουν στοιχήματα για το ποιος μπορεί να είναι θαμμένος στην σκοτεινή καρδιά το τύμβου που έρχεται σιγά σιγά στο φως στην Αμφίπολη, σημειώνει σε άρθρο του για τον μοναδικό αυτό εύρημα το National Geographic.
Χρονολογούμενος την ταραχώδη εποχή γύρω από το θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μεταξύ του 325 πΧ και του 300 πΧ, ο τύμβος είναι ο μεγαλύτερος που έχει ανακαλυφθεί ποτέ - ένας χώρος «ανάπαυσης» αρκετά μνημειώδης για κάποιο βασιλικό πρόσωπο.
Το ταφικό μνημείο συνορεύει με το αρχαίο λιμάνι της Αμφίπολης, το οποίο κάποτε ήταν η βάση του στόλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά την εισβολή του στην Ασία, προσθέτει το δημοσίευμα. Μετά από σχεδόν δύο χρόνια ανασκαφών στο σημείο (γνωστό ως τύμβο Καστά που ονομάστηκε λόγο του λόφου που βρίσκεται από κάτω), οι αρχαιολόγοι πλέον εξερευνούν το εσωτερικό του.
Το περασμένο σαββατοκύριακο η ανασκαφική ομάδα, με επικεφαλής την αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη, ανακοίνωσε την ανακάλυψη δύο κομψών Καρυάτιδων -μεγάλοι μαρμάρινοι στύλοι λαξεμένοι σε πρόσωπα γυναίκας με υψωμένα χέρια σε στάση που υποδηλώνει αποτροπή εισόδου εισβολέων στο κυρίως μέρος του τάφου.
Ο Philip Freeman, καθηγητής κλασικών σπουδών στο πανεπιστήμιο Luther College της Αϊόβα μιλώντας στο «National Geographic», στέκεται στην σπουδαιότητα των Καρυάτιδων που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας και σημειώνει πως δεν έχει ξαναδεί μέχρι τώρα κάτι παρόμοιο σαν και αυτές.
«Δεν ξέρω άλλα αγάλματα που να τους μοιάζουν», είπε χαρακτηριστικά.
Οι σγουρομάλλες Καρυάτιδες, συνεχίζει το περιοδικό, είναι μόνο ένα κομμάτι από τον αξιοθαύμαστο διάκοσμο του τάφου. Φρουροί της εισόδου ήταν ένα ζευγάρι μαρμάρινες σφίγγες, μυθολογικά πλάσματα με σώμα λιονταριού και κεφάλι ανθρώπου. Κα όταν οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να μπουν στον προθάλαμο, ανακάλυψαν ξεθωριασμένα απομεινάρια μωσαϊκού με κομμάτια λευκού μαρμάρου σε κόκκινο φόντο.
Ο Ian Worthington, από την πλευρά του, καθηγητής κλασικών σπουδών του Πανεπιστημίου Μισούρι και συγγραφέας δύο βιβλίων για τον Μέγα Αλέξανδρο ανέφερε σχετικά στο περιοδικό:
«Το λεπτομερώς κατασκευασμένο μωσαϊκό είναι μία ξεκάθαρη ένδειξη πλούτου. Το ανάκτορο της Πέλλας που γεννήθηκε ο Μ. Αλέξανδρος είχε πολλά τέτοια μωσαϊκά και ήταν αρκετά ακριβά» και προσθέτει «Το μωσαϊκό και οι λεπτομέρειες μέσα στον τύμβο κόστιζαν αρκετά, επομένως δεν θα μπορούσε να τον φτιάξει ο οποιοσδήποτε»
Το μεγάλο ερώτημα, επισημαίνει το National Geographic, είναι το εξής: Ποιος είναι ο «ένοικος» του τύμβου. «Η Κατερίνα Περιστέρη και οι συνάδελφοί της πρέπει να διανοίξουν τη σφράγιση της εισόδου, ωστόσο οι αρχαιολόγοι μπορούν να κάνουν μόνο υποθέσεις. Οι περισσότεροι, ωστόσο, συμφωνούν ότι ο τάφος πιθανόν "φιλονενεί" τον Μέγα Αλέξανδρο, τον Μακεδόνα βασιλιά που νίκησε τον στρατό των Περσών, εισέβαλε στην Ασία και την Αίγυπτο και δημιούργησε μία από τις μεγαλύτερες αυτοκρατορίες του αρχαίου κόσμου», τονίζει το άρθρο.
Ιστορικά κείμενα συνηγορούν στο ότι ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε το 323 πΧ στη Βαβυλώνα, πιθανότατα από μολυσματική ασθένεια, όπως μαλάρια ή τυφοειδή πυρετό. Οι πενθούντες εν συνεχεία αναφέρεται ότι διατήρησαν τη σορό του βασιλιά σε μέλη και την τοποθέτησαν σε λάρνακα με προορισμό, σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, την πατρίδα του, τη Μακεδονία.
«Αλλά στην πορεία, ένας από τους αγαπημένους στρατηγούς του Μ. Αλεξάνδρου, ο Πτολεμαίος άρπαξε τη σορό και την έθαψε κάπου στην Αίγυπτο. Έτσι, θα στοιχημάτιζα δέκα δολάρια ότι ο Μέγας Αλέξανδρος δεν είναι θαμμένος στην Αμφίπολη», επισημαίνει ο Γουόρθινγκτον.
Παράλληλα, στα στοιχήματα μεταξύ των αρχαιολόγων «παίζουν» και μέλη της οικογένειας του Αλεξάνδρου, όπως η μητέρα του Ολυμπιάδα, η σύζυγός του Ρωξάνη ή ο γιος του, επίσης Αλέξανδρος.
Μετά το θάνατο του βασιλιά, οι στρατηγοί του διαίρεσαν την αυτοκρατορία του. Ένας από αυτούς, ο Κάσσανδρος εκτέλεσε και τους τρεις πλησιέστερους συγγενείς του Αλεξάνδρου, ώστε να διαφυλάξει τη δική του βασιλεία στη Μακεδονία. Αλλά είναι πολύ πιθανό ότι οι ευκατάστατοι λάτρεις του Μ. Αλεξάνδρου κατασκεύασαν ένα ταφικό μνημείο στην Αμφίπολη για τουλάχιστον έναν από αυτούς.
«Είναι ένας πελώριος τύμβος και από αυτό φαίνεται ότι κατασκευάστηκε για κάποιο επιφανές και πλούσιο πρόσωπο», λέει ο Hector Williams , αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου British Columbia του Βανκούνερ.
Εάν ο τύμβος είναι ασύλητος και τα στοιχεία που δείχνουν την ταυτότητα του πραγματικού «ενοίκου» παραμένουν άθικτα, τότε κάποιοι λάτρεις της ιστορίας θα αποκτήσουν τα «κέρδη» από τα στοιχήματά τους, καταλήγει το περιοδικό.
Πηγή; www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου