Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΑΒΒΑΣ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΔΗΣ Ενας Ελληνας που κατακτά τη Microsoft και βάζει τη σφραγίδα του στα Windows 9


Ενας Ελληνας που κατακτά τη Microsoft και βάζει τη σφραγίδα του στα Windows 9
Η διαδρομή από το μικρό χωριό Πετεινός, 4 χιλιόμετρα έξω από την Ξάνθη, μέχρι το «στρατηγείο» του αμερικανικού κολοσσού, της Microsoft, στο Σιάτλ των ΗΠΑ ήταν συναρπαστική για τον Σάββα Παραστατίδη.
Παρ' όλα αυτά, ο Ελληνας επικεφαλής αρχιτέκτονας των σχεδιαστών της «Cortana», της «ψηφιακής βοηθού» που δέχεται φωνητικές εντολές και παρουσιάστηκε επίσημα από τον ίδιο και την ομάδα του προ εξαμήνου στο Σαν Φρανσίσκο, δεν ξεχνάει ποτέ από πού ξεκίνησε.
Η καριέρα του στα υψηλά κλιμάκια του τεχνολογικού
«γίγαντα» μετράει ήδη εννιά χρόνια. Ωστόσο, το συγκεκριμένο πρότζεκτ με το οποίο έχει ταυτίσει το όνομά του και θα αποτελέσει, σύμφωνα με διεθνή Μέσα, την «αιχμή του δόρατος» στη νέα έκδοση των Windows που αναμένεται άμεσα, αποτελεί το όνειρο πολλών χρόνων έρευνας και σκληρής δουλειάς.
Ο ίδιος πάντως τηρεί σιγή ιχθύος σχετικά με τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας ενώ μιλάει με ενθουσιασμό για την οικογένειά του, την ποντιακή του καταγωγή, τα χρόνια των σπουδών στο εξωτερικό και εξηγεί πόσο τυχερός αισθάνεται που κατάφερε να κάνει το χόμπι του επάγγελμα. «Δεν θα ήμουν εδώ εάν δεν είχα την υποστήριξη της οικογένειάς μου. Παρ' όλες τις δυσκολίες οι γονείς μου, Φωτεινή και Γιώργος, έδιναν έμφαση στη μάθηση και με βοήθησαν να πραγματοποιήσω τα όνειρά μου. Ξεκίνησαν από το τίποτα και πάλεψαν για να μεγαλώσουν εμένα και τον αδελφό μου, Φίλιππο. Τους θαυμάζω για πολλούς λόγους. Ηταν πάντα διορατικοί και μας ενθάρρυναν» λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Σάββας Παραστατίδης.
Αγάπη για τα ηλεκτρονικάΟ 41χρονος επιστήμονας πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο χωριό όπου γεννήθηκε, στον Πετεινό. Η αγάπη του για την τεχνολογία φάνηκε από μικρή ηλικία καθώς η αγαπημένη του ενασχόληση ήταν οι... ηλεκτρονικές συσκευές.
«Το παιχνίδι μου ήταν να "σκαλίζω" ή μάλλον να χαλάω τις ηλεκτρονικές συσκευές στο σπίτι. Μεγαλώνοντας ανακάλυψα τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τότε οι γονείς μου αποφάσισαν, για να μην ξοδεύω ολόκληρο το χαρτζιλίκι μου και τον χρόνο μου σε αίθουσες με ηλεκτρονικά, να δανειστούν από έναν φίλο τους έναν υπολογιστή. Η κίνησή τους αυτή ήταν καταλυτική για την υπόλοιπή μου ζωή. Ο προγραμματισμός και τα παιχνίδια στο κομπιούτερ έγιναν το χόμπι μου και τελικά το θέμα των πανεπιστημιακών μου σπουδών» προσθέτει ο ίδιος.
Μετά από τριάμισι χρόνια στο τμήμα Πληροφορικής του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος στη Θεσσαλονίκη ο Σάββας Παραστατίδης αποφάσισε να πάει στο Λιντς της Αγγλίας, μέσω του προγράμματος ανταλλαγής σπουδαστών Erasmus, για τους τελευταίους έξι μήνες του πτυχίου του.
«Ο χώρος των υπολογιστών με είχε μαγέψει και ήθελα να αποκτήσω περισσότερες γνώσεις. Ετσι ξεκίνησα τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο πανεπιστήμιο του Νιουκάστλ στην Αγγλία, τις οποίες ολοκλήρωσα με επιτυχία μετά από έναν χρόνο. Με υποτροφία κατάφερα να ξεκινήσω ερευνητικές σπουδές με στόχο την απόκτηση διδακτορικού τίτλου στην επιστήμη των υπολογιστών. Συνέχισα να εργάζομαι στην Αγγλία ενώ παράλληλα έκανα πολλά επαγγελματικά ταξίδια σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Τότε γνώρισα πολλούς ενδιαφέροντες ανθρώπους, εξαιρετικούς επιστήμονες και έκανα πολλούς φίλους ανά τον κόσμο» προσθέτει.
Μετακόμισε στην Αμερική το 2005 μετά από πρόταση που δέχτηκε από τον αμερικάνικο κολοσσό. Δούλεψε για τέσσερα χρόνια στον ερευνητικό τομέα της Microsoft, και όπως ο ίδιος λέει συνεργάστηκε με κορυφαίους επιστήμονες του χώρου.
«Ημουν στο καλύτερο ερευνητικό εργαστήριο επιστήμης υπολογιστών σε εταιρεία στον κόσμο. Λίγα χρόνια αργότερα έγινα αρχιτέκτονας λογισμικού (software architect) σε υπηρεσίες cloud (ψηφιακά μέσα αποθήκευσης on line) και με αυτό τον τρόπο κατάφερα να μεταφέρω την ερευνητική μου δουλειά στα προϊόντα της Microsoft που τα χρησιμοποιούν δισεκατομμύρια χρήστες. Στη συνέχεια μου δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψω για ένα καινούργιο, μυστικό πρότζεκτ... η Microsoft ήθελε να φτιάξει έναν ψηφιακό προσωπικό βοηθό. Είχα ασχοληθεί με την ιδέα στο παρελθόν αλλά μόνο σε ερευνητικό επίπεδο. Μου ζητήθηκε, ως αρχιτέκτονας λογισμικού να σχεδιάσω τις cloud υπηρεσίες που θα δίνουν τις δυνατότητες σε αυτόν τον ψηφιακό βοηθό» συμπληρώνει.
Η CORTANA
Τα νέα Windows 9 ετοιμάζονται να κάνουν την εμφάνισή τους μέσα στους επόμενους μήνες (ως beta στις 30 Σεπτεμβρίου και ως ολοκληρωμένο προϊόν το 2015).
Εάν πιστέψουμε τις διαρροές (που είναι πολλές και μάλλον... αδιαμφισβήτητες), τότε η πολυαναμενόμενη νέα έκδοση των Windows θα φέρει ενσωματωμένη την «ηλεκτρονική προσωπική βοηθό» που γνωρίσαμε ως «Cortana» στο λογισμικό για κινητά τηλέφωνα Windows Phone 8.1.
Η «Cortana» είναι μια λειτουργία (απάντηση στις αντίστοιχες Siri της Apple και Google Now) που επιτρέπει στον υπολογιστή ή το κινητό μας τηλέφωνο να εκτελεί φωνητικές εντολές (για τηλεφωνικές κλήσεις, αποστολή SMS και ορισμό υπενθυμίσεων ή ακόμη και για αναζητήσεις συγκεκριμένων όρων στο Διαδίκτυο και υπαγόρευση κειμένων προς πληκτρολόγηση).
Οι δεσμοί με την Ελλάδα
«Πάντα στην καρδιά μου το χωριό μου, ο Πετεινός»
Ηπορεία προς τη δημιουργία της Cortana κάθε άλλο παρά ήταν μια εύκολη υπόθεση. Ο Σάββας Παραστατίδης ως υπεύθυνος σχεδίασης ενός τόσο δύσκολου πρότζεκτ δούλευε 14 με 18 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα. Η υλοποίηση της νέας εφαρμογής χρειαζόταν άρτια οργάνωση και συντονισμό πολλών ομάδων και συστημάτων.
«Η Cortana γεννήθηκε. Από το πρώτο σχέδιο που έκανα σ' έναν άσπρο πίνακα (whiteboard), όταν στην ομάδα ήμουν μόνο εγώ και ο μάνατζέρ μου, φτάσαμε στο σήμερα, όπου εκατοντάδες επιστήμονες ασχολούνται με την εξέλιξη των δυνατοτήτων της Cortana. Είμαι χαρούμενος που οι χρήστες μπορούν να δουν το αποτέλεσμα της επίμονης δουλειάς πολλών ομάδων στη Microsoft», μας λέει ο επιστήμονας.
Η Cortana είναι μια προσωπική ψηφιακή βοηθός, η οποία επεξεργάζεται τα λεγόμενα του χρήστη και του προσφέρει πληροφορίες τις οποίες ζητάει. Δεν χρειάζεται πληκτρολόγιο ή ποντίκι (mouse). Εχει τη δυνατότητα να απαντήσει σε ερωτήσεις, να τον ενημερώσει για γεγονότα που συμβαίνουν ή ακόμη και να παρακολουθεί την κίνηση στους δρόμους για να διευκολύνει τον χρήστη στις μετακινήσεις του.
Πήρε το όνομα της από τον Artificial Intelligence χαρακτήρα στα παιχνίδια Halo. Ηταν ένα κωδικό όνομα που χρησιμοποιούσαν μεταξύ τους οι επιστήμονες όταν δούλευαν το πρότζεκτ και τελικά, επειδή άρεσε σε όλους, δόθηκε και στο τελικό προϊόν.
«Μέχρι στιγμής η νέα μας εφαρμογή είναι διαθέσιμη στην Αμερική, στην Κίνα, στην Αγγλία, στην Ινδία, στην Αυστραλία και στον Καναδά. Στα σχέδιά μας είναι να κυκλοφορήσει σε περισσότερες χώρες και γλώσσες ενώ δουλεύουμε ήδη σε πολλές νέες δυνατότητες της ψηφιακής βοηθού», αναφέρει ο ίδιος.
Ο Σάββας Παραστατίδης διατηρεί στενούς δεσμούς με την Ελλάδα. Προσπαθεί μάλιστα, όπως μας λέει, να επισκέπτεται την οικογένειά του μία ακόμη και δύο φορές τον χρόνο.
Το χόμπι επάγγελμα«Ζω στο εξωτερικό από το 1995. Αγαπώ ιδιαίτερα το Σιάτλ που είναι η βάση μου εδώ και μια δεκαετία αφού πρόκειται για μια πανέμορφη πόλη γεμάτη ενέργεια, μουσική, καλλιτέχνες. Ομως το παραδοσιακό, ποντιακό χωριό που γεννήθηκα και μεγάλωσα, ο Πετεινός, είναι πάντα στην καρδιά μου».
Ο 41χρονος επιστήμονας, θεωρεί τον εαυτό του τυχερό γιατί κατάφερε να κάνει το χόμπι του επάγγελμα και όπως λέει δεν θα πάρει σύνταξη. «Δεν θεωρώ ότι δουλεύω γιατί απλώς ακολουθώ το όνειρό μου. Θα συνεχίσω να κάνω αυτό που αγαπώ και να προσπαθώ γι' αυτό. Αλλωστε το κορυφαίο επαγγελματικό μου ''επίτευγμα'' βρίσκεται ακόμη στο μυαλό μου», καταλήγει.
Πηγή: Εθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου