Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Εορτάζει στις 11 Σεπτεμβρίου Αγία Θεοδώρα της Βάστα Πελοποννήσου

Εορτάζει στις 11 Σεπτεμβρίου
Αγία Θεοδώρα της Βάστα Πελοποννήσου
Λέγεται, ότι πριν τον αποκεφαλισμό της, η Αγία ζήτησε από τον Θεό το σώμα της να γίνει ναός, οι τρίχες της κεφαλής της να γίνουν δένδρα και το αίμα της ποτάμι. Πράγματι, στην στέγη του ιδρυθέντος ναού που βρίσκεται στη Βάστα της Αρκαδίας ανεφύησαν 17 δένδρα, τα οποία παραδόξως στέκονται στην στέγη και ομολογούν ότι «ὅπου ὁ Θεὸς δὲ βούλεται νικᾶται φύσεως τάξις».




Δεκαεπτά πελώρια δένδρα ξεπηδούν από τη στέγη της, ενώ από τα θεμέλιά της αναβλύζουν τα νερά ενός κεφαλαριού. Γιορτάζει στις 11 Σεπτεμβρίου. Χιλιάδες προσκυνητές επισκέπτονται το εκκλησάκι όλο το χρόνο για να προσκυνήσουν και να θαυμάσουν αυτό το μοναδικό σύμπλεγμα, ένα ανεξήγητο θαύμα της φύσης που κυριαρχεί στο γαλήνιο αυτό τοπίο.



Κοπή των δέντρων της στέγης
Τον Δεκέμβριο του 1959 ο Έκτακτος Επιμελητής Αρχαιοτήτων Γορτυνίας με έκθεσή του εισηγήθηκε αφ’ ενός την εκρίζωση των δέντρων από τη στέγη του ναΐσκου και αφ’ ετέρου τον καθαρισμό και την κεράμωσή του. Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων έγκρινε την πρόταση του Επιμελητή και χορήγησε πίστωση για την εκρίζωση των δέντρων από την στέγη του ναΐσκου. Όμως ο Σύλλογος των απανταχού Βασταίων με επικεφαλής τον αείμνηστο δραστήριο Πρόεδρό του Ανδρέα Παναγιωτόπουλο, μέλος τότε του ΑΣΔΥ, αντιδρά αποτελεσματικά υποβάλλοντας έγγραφο στο οποίο προβάλλει τις αντιρρήσεις του και ζητεί την ανάκληση της οικείας πιστώσεως και της συναφούς διαταγής του.

--- Βιβλία - Βίοι Αγίων --- 

Ο Άγιος Ευφρόσυνος ο Μάγειρoς και η μαγειρική των αγίων
http://www.monastiriaka.gr/agios-eyfrosynos-magiras-magiriki-agion-p-1197.html
Στην ιστορία του Αγίου Ευφροσύνου του μάγειρα αναφέρεται το βιβλίο αυτό της Μαρίας Προδρόμου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΑΘΩΣ/ΠΑΙΔΙΚΑ. Πρόκειται για την αφηγηματική βιογραφία του αγίου που αξιώθηκε να γεύεται τα αγαθά του Παραδείσο
υ και δείχνει με ποιό τρόπο ανυψώνονται οι ταπεινοί και καταφρονεμένοι και πως πάνω απ' όλα μετρά ο πλούτος της καρδιάς μας. Την ωραία ιστορία συμπληρώνουν Ιστορίες από το Γεροντικό εμπνευσμένες από την μαγειρική των αγίων. Η γεμάτη δυναμισμό εικονογράφηση του Κωνσταντίνου Δημητρέλου σε συνεργασία με τα σκίτσα της Αγγελικής Δελεχά δίνουν ένα αποτέλεσμα που αρέσει στους μικρούς αναγνώστες και τους εισάγουν στο κατανυκτικό κλίμα της ορθόδοξης ζωής: http://www.monastiriaka.gr/agios-eyfrosynos-magiras-magiriki-agion-p-1197.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου