Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Ζάκυνθος: Αρχίζει ξανά η έρευνα στο ισπανικό ναυάγιο του 16ου αιώνα



Οι αρχαιολόγοι του υπουργείου Πολιτισμού ξεκινούν και πάλι, ύστερα από δύο χρόνια, την έρευνα στο ναυάγιο ενός πλοίου του 16ου αιώνα που έχει εντοπιστεί από τη δεκαετία του '80 δύο χιλιόμετρα έξω από το λιμάνι της Ζακύνθου.

Το ισπανικό αυτό πλοίο, το οποίο είναι της εποχής του Φιλίππου του Β', εντοπίστηκε τυχαία από δύτες της περιοχής κατά τη διάρκεια επιχείρησης εξουδετέρωσης βομβών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Οι έρευνες διακόπηκαν αφού πρώτα έγινε επικάλυψη του πλοίου με ένα ειδικό ύφασμα χάρη στο οποίο προστατεύθηκε ο ξύλινος σκελετός του από τη φθορά. Μάλιστα, τότε ήταν η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε πιλοτικά η μέθοδος προστασίας «κατά χώρα» με γεωύφασμα.
Στόχος είναι τώρα να αποκαλυφθεί και εκείνο το τμήμα που πλοίου που βρίσκεται μέσα στον βυθό και είναι καλυμμένο από μεγάλη ποσότητα λάσπης αλλά και να αποτυπωθεί η τρισδιάστατη εικόνα του με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας.
Οι ερευνητές θα παραμείνουν στο νησί για έναν ολόκληρο μήνα, ενώ τη συνδρομή τους στις έρευνες θα προσφέρουν και ντόπιοι δύτες.
ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου