Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Το Σουβλάκι στον …αξονικό τομογράφο: Τα υπέρ και τα κατά του, στην διατροφή μας

souvlaki1 Της : Έφης Δέδε, κλινικής διαιτολόγου – διατροφολόγου,  BSc*
Σε μια εποχή όπου η Ελλάδα τυλίγεται με λαδόκολλα και αναδύει μυρωδιές από αχνιστό χοιρινό και ευωδιαστό τζατζίκι θα πρέπει να εξετάσουμε τι σημαίνει το σουβλάκι διατροφικά. Διότι, για εμάς τους Έλληνες είναι πολύ περισσότερο από ένα απλό λιπαρό φαγητό, όπως θέλουν να πιστεύουν οι υπόλοιποι λαοί.
Το σουβλάκι περιέχει χοιρινό κρέας ,ντομάτα ,κρεμμύδι ,τζατζίκι πίτα αλάδωτη .

Ας ξεκινήσουμε να αναλύουμε ένα ,ένα όλα τα θρεπτικά συστατικά του .
Πρώτο θα αναλύσουμε το χοιρινό κρέας ανήκει στην κατηγορία του κόκκινου κρέατος μαζί με το βοδινό, το αρνίσιο/ κατσικίσιο και το μοσχαρίσιο. Το χοιρινό κρέας αποτελεί πλούσια πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, σιδήρου, ψευδαργύρου και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Η πρωτεΐνη του κρέατος είναι πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, δηλαδή περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός. Είναι απαραίτητη στην ανάπτυξη των ιστών, των οργάνων και στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Το κόκκινο κρέας περιέχει και πληθώρα βιταμινών του συμπλέγματος Β, οι οποίες συμμετέχουν σε διάφορες μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού, βελτιώνουν την υγεία του νευρικού συστήματος, ενώ, ειδικά η βιταμίνη Β12 συναντάται μόνο σε ζωικές τροφές
Δεύτερο συστατικό η ντομάτα.  Η ντομάτα περιέχει επίσης βιταμίνες Α και C, σίδηρο, κάλιο και ασβέστιο. Οι πρωτεΐνες μιας ντομάτας μέτριου μεγέθους ανέρχονται στο 1 γρ. τα ζάχαρα στα 4 γρ. Και οι φυτικές ίνες ανέρχονται στο 1 γρ. γεγονός που δείχνει τη χρησιμότητα της ντομάτας στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.
Η ντομάτα είναι το λαχανικό που είναι το πλουσιότερο σε λυκοπένιο. Το λυκοπένιο, της δίνει το κόκκινο χαρακτηριστικό της χρώμα.
Το λυκοπένιο αποτελεί μέρος της οικογένειας των καροτενοειδών ουσιών. Έρευνες δείχνουν ότι το λυκοπένιο είναι η ισχυρότερη αντιοξειδωτική ουσία της οικογένειας των καροτενοειδών. Άλλες γνωστές αντιοξειδωτικές ουσίες είναι οι βιταμίνες C και Ε.
souvlaki2_netΤρίτο συστατικό το τζατζίκι πλούσιο σε ασβέστιο παρασκευάζεται από γιαούρτι, το οποίο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, το «σύμμαχο» για την υγεία των οστών και των δοντιών και ελάχιστη ποσότητα φυτικών ινών και βιταμίνης C από τα λαχανικά που περιέχει αγγούρι και σκόρδο .
Το τέταρτο συστατικό κρεμμύδι, είναι φτωχό σε θερμίδες και νάτριο, ενώ δεν έχει χοληστερίνη. Είναι πλούσιο σε φυτοχημικές ουσίες, όπως δισουλφίδια και τρισουλφίδια, που είναι υπεύθυνα για τη χαρακτηριστική μυρωδιά του, αλλά και για τις αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές του ιδιότητες. Επίσης, περιέχει φλαβονοειδή και ιδιαίτερα κουερσετίνη, που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ενώ παράλληλα προσφέρει στον οργανισμό βιταμίνες Β6 και C, φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, χρώμιο και φυλλικό οξύ.
Και τέλος η αλάδωτη πίτα είναι η  κύρια πηγή υδατανθράκων αμύλου στο σουβλάκι, καθώς επίσης περιέχει φυτικές ίνες , κάλιο, ασβέστιο ,νάτριο ,βιταμίνης Ε ,φώσφορο ,ρετινόλη και προφανώς χαμηλότερες θερμίδες από ότι μια λαδωμένη πίτα και για ακόμα περισσότερες φυτικές ίνες προτιμήστε πίτα ολικής αλέσεως.
* Έφη Δέδε
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
ΠΗΓΗ http://www.invitromagazine.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου