Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

Σημαντική διεθνής διάκριση για το Λεωνίδα Καβάκο


Το εν λόγω βραβείο που για πολλούς αποτελεί το «Οσκαρ της κλασικής μουσικής» απονέμεται με βάση τις ψήφους του κοινού και η ψηφοφορία διεξήχθη ηλεκτρονικά ως τις 22 Ιουλίου του 2014.
O Λεωνίδας Καβάκος ήταν πέρυσι υποψήφιος για βραβείο Grammy στην κατηγορία της Καλύτερης Ερμηνείας Μουσικής Δωματίου/Μικρού Συνόλου, με τις Σονάτες για βιολί του Μπετόβεν.
Βιογραφικά στοιχεία
Φωτογραφία του χρήστη GoodNewsGR.Ο πλανήτης μουσική άκουσε για πρώτη φορά το όνομα του Λεωνίδα Καβάκου το 1985, όταν ο Ελληνας μουσικός (μαθητής του Στέλιου Καφαντάρη) κέρδισε την πρώτη θέση στον πολύ υψηλής δυσκολίας διεθνή διαγωνισμό Sibelius και τα πρώτα βραβεία στους διαγωνισμούς Paganini και Naumburg το 1988. Ακόμα, δεν είχε συμπληρώσει τα 21 έτη.
Ηταν το μουσικό φαινόμενο της εποχής του. Από τεχνικής άποψης θεωρήθηκε εφάμιλος των σπουδαιοτέρων βιολιστών της ιστορίας, εξ ου και του ανατέθηκε η πρώτη στην ιστορία ηχογράφηση του αυθεντικού κονσέρτου του Sibelius 1903/4. Οπως ήταν αναμενόμενο, η ηχογράφηση αυτή απέσπασε βραβείο Gramophone Award. Από άποψης δεξιοτεχνίας θεωρήθηκε τόσο άξιος, ώστε του επετράπει να παίξει με το "Il Cannone" Guarneri del Gesù (γνωστό και ως Cannone or Canon), το περίφημο βιολί που λάτρεψε ο Niccolo Paganini.
Η διεθνής φήμη του Ελληνα βιολίστα τού επέτρεψε να δημιουργήσει σχέσεις με μερικές από τις πιο σπουδαίες ορχήστρες του κόσμου, όπως η Berliner Philharmoniker/Rattle, η Royal Concertgebouw/Jansons, η LSO/Gergiev, η Gewandhausorchester Leipzig/Chailly, η New York Philharmonic, η Chicago Symphony, η Boston Symphony, η Philadelphia Orchestra, η LA Philharmonic.
Παρά τη διεθνή αποδοχή του ο σπουδαίος μουσικός παραμένει ενεργός Ελλην, καθώς για 15 έτη διοργάνωνε μουσικούς κύκλους στο Μέγαρο Μουσικής, με τη συμμετοχή “καλών συναδέλφων του”, όπως ο Rostropovich, ο Heinrich Schiff, ο Emanuel Ax, ο Nikolai Lugansky, ο Yuja Wang ή ο Gautier Capuçon.
Τα τελευταία χρόνια ο Λεωνίδας Καβάκος αναλαμβάνει συχνά και το ρόλο του μαέστρου. Με πολύ μεγάλη επιτυχία έχει διευθύνει διάσημες ορχήστρες, όπως η Rotterdam Philharmonic, η Συμφωνική της Βιέννης, η DSO Berlin, η Accademia Nazionale di Santa Cecilia, η Budapest Festival Orchestra, η Chamber Orchestra of Europe, η Stockholm Philharmonic, η Συμφωνική του Γκέτεσμπουργκ, η Finnish Radio Symphony Orchestra, η Συμφωνική της Βοστόνης, της Ατλάντας, του St Louis.
Ο χρήστης GoodNewsGR πρόσθεσε 2 νέες φωτογραφίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου