Της Πωλίνας Γιαννιώτη, διαιτολόγου, διατροφολόγου
Όπως κάθε χρόνο, λίγο πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, γίνονται συστάσεις από το Υπουργείο Υγείας σχετικά με τα επιτρεπόμενα και τα απαγορευμένα τρόφιμα στους πάγκους των σχολικών κυλικείων, φέτος οι κανονισμοί είναι ακόμη πιο αυστηροί και ιδανικοί για να διασφαλίσουν την καλή υγεία των μαθητών και να συμβάλλουν στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας και άλλων χρόνιων νοσημάτων που σχετίζονται με την ποιότητα της διατροφής και το σωματικό βάρος.
Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε την αξία που έχει το σχολικό κολατσιό αφού δεν αποτελεί απλώς το τρόφιμο που θα καλύψει το αίσθημα της πείνας του παιδιού αλλά θα το βοηθήσει να είναι αποδοτικό, να έχει ενέργεια και ζωντάνια, να αντέχει στα εξαντλητικά ωράρια και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό του.
Τα snacks που θα καταναλώσει το παιδί κατά τη διάρκεια του σχολείου έχουν ιδιαίτερη αξία η οποία πρέπει να γίνει αντιληπτή τόσο από τους γονείς όσο και από τους ίδιους τους μαθητές. Κάθε γεύμα γεμίζει το παιδί με θρεπτικά συστατικά που θα του δώσουν ενέργεια και θα αυξήσουν την αποδοτικότητά του στο διάβασμα και στο παιχνίδι.
Επιλέξτε από τις παρακάτω υγιεινές προτάσεις:
Σάντουιτς ή τοστ ολικής με τυρί και γαλοπούλα χαμηλά σε λιπαρά και φρέσκα λαχανικά
Κουλούρι με σουσάμι ή σταφιδόψωμο
Γάλα χαμηλό σε λιπαρά
Γιαούρτι με δημητριακά ή φρούτα
Φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα
Παστέλια με ξηρούς καρπούς ή με σουσάμι
Μπισκότα ολικής χωρίς ζάχαρη
Μαύρη σοκολάτα
Μπάρες δημητριακών με αποξηραμένα φρούτα
Χυμούς χωρίς προσθήκη ζάχαρης
Σπιτικό κέικ ή σπιτικές κρέπες, φτιαγμένα με αγνά υλικά και προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά
Τις περισσότερες φορές οι μαθητές δεν μπορούν να επιλέξουν τα παραπάνω από το κυλικείο του σχολείου αφού αυτά χρησιμοποιούν άλλο μενού με εστίαση στα κορεσμένα και trans λιπαρά, στα γλυκαντικά και στις χρωστικές, τρόφιμα δηλαδή ενάντια στον κανονισμό που ορίζει το Υπουργείο Υγείας.
Οι γονείς καθίστανται υπεύθυνοι για το φαγητό και τις επιλογές των παιδιών τους και αυτές τις ώρες. Δώστε σημασία στην αξία αυτού του γεύματος και κάντε το αντιληπτό και στα παιδιά σας από τα πρώτα κιόλας σχολικά χρόνια.
Αφιερώστε λίγο χρόνο από το προηγούμενο βράδυ ώστε παρέα με τα παιδιά να φτιάξετε το κολατσιό τους. Δώστε τους μικρές και απλές συμβουλές ώστε να καταλάβουν την αξία του κάθε τροφίμου. Μάθετε στα παιδιά σας να αγαπήσουν αυτό και σε λίγο καιρό θα το φτιάχνουν μόνα τους με χαρά και ευχαρίστηση.
Αποφύγετε να στείλετε το παιδί σχολείο χωρίς πρωινό, σηκωθείτε μισή ώρα νωρίτερα και απολαύστε όλοι μαζί ένα θρεπτικό πρωινό με ηρεμία και χωρίς βιασύνη. Θυμηθείτε πως το παιδί υιοθετεί νέες διατροφικές συνήθειες, βοηθήστε το να υιοθετήσει τις σωστές και στο θέμα του κολατσιού του στο σχολείο.
Καλή Σχολική Χρονιά!
Γιαννιώτη Θ. Πωλίνα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ΠΗΓΗ mrsdiet.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου