Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Ποιες ευρωπαϊκές περιοχές «διεκδικούν» την απόσχισή τους


Μια ανάσα πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα στη Σκοτία, το καρδιοχτύπι για την επόμενη μέρα δεν περιορίζεται στο Λονδίνο – που καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να αποτρέψει την απόσχιση – αλλά επεκτείνεται σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Το ενδεχόμενο οι Σκοτσέζοι να ψηφίσουν «Ναι» και να ανεξαρτητοποιηθούν από το Ηνωμένο Βασίλειο θα σημάνει πολλές αλλαγές και μία ακόμη πρωτόγνωρη, έκτακτη κατάσταση για την Ευρώπη, η οποία ακόμη ταλανίζεται από τους μετασεισμούς της οικονομικής κρίσης.

Πολλές χώρες της Ευρώπης βλέπουν με πραγματική ανησυχία το σκοτσέζικο δημοψήφισμα, καθώς στο εσωτερικό τους υπάρχουν είτε ενεργά είτε εν υπνώσει αποσχιστικά κινήματα, τα οποία μπορεί να δραστηριοποιηθούν εάν επικρατήσει το «Ναι» στη Σκοτία.


 
Ισπανία – Καταλονία

Ενθαρρυμένη από το σκοτσέζικο παράδειγμα και με την αυτονομιστική της διάθεση να έχει ενισχυθεί μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, η Καταλονία θα διεξαγάγει το δικό της δημοψήφισμα στις 9 Νοεμβρίου. Την Παρασκευή κατατίθεται προς ψήφιση στο καταλανικό Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο που θα επιτρέπει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, το οποίο ωστόσο δεν αναγνωρίζεται από τη Μαδρίτη.
 
Ισπανία – Η Χώρα των Βάσκων

Η Χώρα των Βάσκων, αν και σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από την Καταλονία, έχει μικρότερη διάθεση για αντιπαράθεση με τη Μαδρίτη μετά την κατάπαυση πυρός που κήρυξαν οι Βάσκοι αυτονομιστές της ΕΤΑ το 2011, που τερμάτισε έναν αγώνα 40 χρόνων με 800 θύματα.
 
Βρετανία – Ουαλία

Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος στο σκοτσέζικο δημοψήφισμα, η Ουαλία σχεδόν αναπόφευκτα θα αξιώσει περισσότερες εξουσίες από το Λονδίνο. Ωστόσο, οι διαθέσεις στην περιοχή για ανεξαρτησία είναι περιορισμένες.
 
Βέλγιο – Φλάνδρα

Το δημοφιλέστερο κόμμα της περιοχής, η Νέα Φλαμανδική Συμμαχία, που σάρωσε στις βουλευτικές εκλογές, επιθυμεί την ανεξάρτητη Φλάνδρα, κάτι που θα στερήσει το Βέλγιο από το μισό του πληθυσμό (6,3 εκατομμύρια οι Φλαμανδοί) και την οικονομική του ισχύ.
 
Γερμανία – Βαυαρία
 

«Παράλογη» χαρακτήρισε χθες ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου την ιδέα περί απόσχισης του πλούσιου και μεγαλύτερου κρατιδίου της Βαυαρίας, μετά το σκοτσέζικο δημοψήφισμα. Εξάλλου, ελάχιστοι Βαυαροί έχουν επενδύσει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Βοσνία – Σέρβοι

«Το δημοψήφισμα με το οποίο απειλεί ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη θα αντιπροσώπευε ανοιχτή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα σήμαινε το τέλος της ειρήνης στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη», δήλωσε χθες ο πρώην ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη χώρα, Πάντι Ανστάουν.

Ιταλία – Νότιο Τιρόλο


Μετά την οικονομική κρίση, πλήρη ανεξαρτητοποίηση από τη Ρώμη θέλουν οι κάτοικοι του Νοτίου Τιρόλου, μιας περιοχής που αποτελούσε τμήμα της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας και προσαρτήθηκε στην Ιταλία μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
 
Ιταλία – Βενετία

Διαδικτυακή δημοσκόπηση, που έγινε τον Μάρτιο, έδειξε ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Βενετίας επιθυμούν την απόσχισή της περιφέρειας Βένετο. Επιθυμία των ακτιβιστών και των τοπικών κομμάτων είναι η Βενετία να μετονομαστεί σε Δημοκρατία της Βενετίας.
 
Φινλανδία – Όλαντ

Καμπάνια για την ανεξαρτησία του από το Ελσίνκι κάνει ο σουηδόφωνος πληθυσμός των νησιών Όλαντ που ανέρχεται σε 30.000 και έχει εξασφαλισμένη τη σουηδική γλώσσα και τον πολιτισμό.


Ρουμανία – Μαγυάροι

Η Δημοκρατική Ένωση Ούγγρων που εκπροσωπεί μια κοινότητα 1,4 εκατομμυρίου Μαγυάρων, ζητάει περισσότερα δικαιώματα όσον αφορά τη γλώσσα και την παιδεία και μεγαλύτερη αυτονομία.



Πηγή: «Έθνος»/Μ. Αδαμίδου – Ε. Πανσελήνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου